mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

myocastor coypus

2013.02.08. 07:40 - Professor Pizka

Botrányos már maga az a körülmény, hogy a plants and beasts blog eddig hanyagolta a nutriát. A nutria érdekes, a nutria jó, a nutriával foglalkozni kell. A nutria tudományos és társadalmi érték.

Sekélyes a társadalmunk, mert amikor Dél-Amerikából importált kúl dolgokra kerül a társalgás fonalának vége, akkor előbb gondolnak az emberek a szambára, rumbára, szalszára, tangóra, a brazil dzsiu-dzsicura, a cachacára, a márványmintás argentin steakre, a mahagónira, a kokainra, a telenovelákra, a teljes női intmingyantára, az argentin és chilei vörösborra, a csokoládéra és a feketekávéra, mint a nutriára és a pézsmapocokra. Lássuk be, ez botrányos, mert hol van például valami huszonhetedik fajta ritmikus seggriszálás, egy parádés Neymar-cselsorozat vagy Concepción Encarnación csalárdsága Dolores Soledad-dal szemben attól, hogy a nutria és a pézsmapocok világmárka lett? Sehol.



A nutriaismeret misztériumvallás. Mielőtt nutriarkális adeptussá és illuminátussá válnátok általam, essünk túl az unalmas tényeken. A nutria rágcsáló, Dél-Amerikában a természet sok mindent oldott meg rágcsálóból.  A hód helyét például két rágcsálóból tudta le, a nagyobbik nutriából és a kisebbik pézsmapocokból.Rendszertanilag:

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Sülalkatúak (Hystricomorpha)
Alrendág: Hystricognathi
Részalrend: Caviomorpha
Öregcsalád: Octodontoidea
Család: Nutriafélék (Myocastoridae)
Ameghino, 1902
Nem: Myocastor
Kerr, 1792
Faj: M. coypus

 

Mindkettőnek egész használható prémje van, így aztán hamarosan világszerte importálták őket. A farmokról elszökdöstek, illetve pár helyen jónak találták őket elengedni. Mivel azonban felszaporodtak mindenféle helyi állat rovására, ahol előfordulnak ott szabad rájuk vadászni. Három-négy évet élnek, és szaporodnak ahogy rendes rágcsálóhoz illik. A pézsmapocok, akárcsak az ürge, összefurkálja a gátat, ezért kártevőnek tekintik. A nutria meg csak hogy néz ki egyáltalán.A helyi indiánok "coypu" néven ismerték, innen a tudományos név második fele. Alant hentesbolti bontási vázrajza.

nutria bolti bontása.jpg

A kép és a jelmagyarázat Vészmadár műve, de a gasztronómiai finomságokkal nem tudtunk mit kezdeni, ezért megkértük a Kardamomos Kurva gasztrohipster blog bloggerináját, Szőkített Szilviát, és más ismert bloggereket, mutassák meg, hogy egy modern városi nő mi mindent kezdhet a nutriával:

  1. nyak: Eliezer bar Listach, a Rochschébb of Rada (radai misztikus csodarabbi, kabbalisztikus Gyógyító) szerint végszükség esetén a töltött nutrianyak pótolhatja a sóletben a töltött libanyakat. 

  2. lapocka: A lapocka a nutriában is olyan férfias dolog, mint a disznóban (Eliezer pukkadjon meg, nem hív vissza három napja), fokhagymás TEJBEN áztatjuk (piszok zsidaja) kicsinység, majd szárazra töröljük és serpenyőben hirtelen sütjük.

  3. stefánia: A stefániát Joan Goikoetchnezaga negyven napig szobahőmérsékleten hatvan kiló jegesmedvehájban konfitálja, majd hirtelen rásüt, négyszer átengedi folyékony nitrogénnel hűtött Pacojeten és végül pelyhesített hódsperma-panírban röviden frittírozza. (MBTBD)

  4. hamis felsál: a Fake Felshal piac fajsúlyos szereplője erős pozíciókat épített ki az urban meat kategóriában, noha ebben a szegmensben korábban a kihasználatlan kapacitások és jelentősen alulértékelt márkázott tartalom volt a jellemző. B2B eladásokkal azonban még megpróbálják fenntartani a piac egykor szebb napokat látott zászlóshajóját. (Médiapiac branding blog)

  5. mellső lábszár: Magyarországon az első nutria-lábszár levágás a 174-es mellékvonalon történt, ahol a Csőszállító Vállalat M23-963 pályaszámú, Bo'Bo' hajtásképletű Lundqvist-rendszerű mozdonya főjavítás utáni első motormenete alkalmával nutriát gázolt. Az eseményről sajnos fénykép nem készült. (Hamster)

  6. tarja: a Miniszterelnök Úr szereti a tarját! Te, kedves embertársam, akinek van segglyuka és szoktál kakálni, meg dögölj meg. (Kurtz ezredes)

  7. rostélyos: A rostélyos megsütése illetve levesbe főzése nem jelent feltétlenül politikai értékválasztást, azonban mindenképpen érdekes megemlíteni, amit tavaly októberben írtam erről: " A rostélyost vagy megsütik, vagy megfőzik, a kóstoló után többet fogunk tudni a kibontakozós esetleges új irányvonalról vagy annak hiányáról. A hőkezelés értékválasztáskénti beállítása a rostélyost valós helyéről, a kommunikációs stratégia eszköztárából a napi politika érdekviszonyainak döntési terébe helyezi, amely alapvetően kihathat a későbbi fejleményekre. (Török Gábor elemez)

  8. hátszín: Nyomj egy lájkot te is ha támogatod hogy ne a kétszín, hanem a hátszín nyerjen! (Kettős Mérce)

  9. farok: Olvasónk, Vanda (34) szerint legyen nagy. Rita (23) szerint pont hogy közepes kéne. Terézia (70) szerint mindegy, csak legyen.

  10. oldalas: A konzervatív ember szívmelengve érzi át a jobb oldalast! Bő nemzeti zsírban, mely zsírból nyolc évig nem jutott. Tudom, hiszen akkor én még gimnázista voltam. Mértéktartó, komoly piárista. Ebből is látszik, hogy milyen jó a Kormány politikája. (G. Fodor Gábor független és elfogulatlan politikai gondolkodó)

  11. szegy: Meggyesék követőkre találtak a Nagykunságban, Fideszes Ferenc Nagykunturhási polgármester a világ legmélyebb dögkútjára elnyert pénzből akarja gyakorolni a főszegyúri jogot. Azért nem az apád cégével kéne kiásatni, igaz, Feri? (Vastagbőr)

  12. felsál: A nagy zivatarban öltözzön ön is szexisen, mint Szilárda! (velvet)

  13. fehérpecsenye: Fehér pecsenyék, vörös vér. Ott. Az erdőben. Titeket. Nagyon. És akkor már nem lesz fölény. Mi leszünk. A Nemzet (na jó, Hírlap) és én. És ti akkor ott újra, végre, végleg, megkapjátok, ami jár. (Bayer Zsolt)

  14. hosszú felsál: Felsalus Longus lemészárolta Tündareuszt, aki megdugja Alteát. Altea közben aludtejet ken szén Karajné csöcsein. Közben az erdőben bujkál Máj és Vese, de bujálkodásba fullad ez is, végül levágják Szictrogorofórosz, a Kigyúrt Argentin farkát, aki elvérzik. (Hogyvolt, Felsalus 5x12)

  15. fartő: Nadyezdha (Gingergirls)

  16. hátsó lábszár: A ráérünk-blogposztra pályázatot írunk ki.

 

Ugye milyen jelentéktelennek tűnik a nutria? Pedig nem az. Nagyon nem.

A nutriát már az ókori inkák is ismerték és még több indián törzs. Tabu volt, nem maradtak fenn szobrai, de a varázslók már akkor is kézről kézre adták a nutria misztériumát, a nutriához kapcsolódó titkos, felsőbbrendű tudást.

Európába a spanyol konkvisztádorok, illetve a velük utazó papok hozták át a nutriarkista tudást. A rózsakeresztesek, a templomosok, a szabadkőművesek a jezsuiták és még számos más titkos társaság innen számítja a hanyatlását. Új mozgalom napja kélt ugyanis, ezek voltak a nutriarkisták. A nutria misztériuma átjárta az összes titkos összejövetelt, a kecske és a kakas nem volt már többé divatban. Elnézést: nem volt már hip.

krux de lux.png

Krux de lux, pimpelt kivitel.

Miért vált olyan fontossá a nutria? Pontosan nem tudjuk. Csak gyanítjuk, hogy nagyon rövid élettartama a főnixmadárhoz teszi hasonlatossá illetve öreg nutria értelemszerűen nincsen, egy hároméves fauvé az még bőven "Jahreswagen" kategória minálunk is. Sajnos a nutria transzcendens lényegét tanulmányozó kutatások titkosak, a rendelkezésre álló anyagok a táplálkozásával, életmódjával, prémjével foglalkoznak. Illetve még néhány azzal is, hogy miért sárga a nutria foga. Csak.

Csak gyanítjuk az is, hogy a nutria testében előforduló, a periódusos rendszerben nem szereplő elem, a nutrigén szerepet játszik a nutriát körüllengő titokzatosságban.

A nutrigén névrokonához, a nitrogénhez hasonlóan alighanem nemesgáz. Egyes vélekedések szerint az antianyag különleges változata, amely a nitrogénnel teljesen azonos, csak épp antikvarkok alkotják. A fizika törvényei szerint a nutrigénnek meg kellene semmisülnie, ám a nutriában olyan tulajdonságra tesz szert, amivel a mi világunkban is létezhet. Feltételezik azonban azt, hogy a megfelelő módon kezelt és megsemmisített nutriából felszabaduló tiszta nutrigén megsemmisülése olyan energiákat szabadít fel, amelyek a téridőgörbület létrehozásával a jelenlévőket távoli időkbe vagy távoli helyekre repítik el.

Egyes szerzők szerint a nutriákon keresztül a Bilderberg csoport kapcsolatot tart távoli civilizációkkal a nutriákon keresztül. A Nazca-fennsík vonalai a megsemmisítendő nutriák elhelyezését jelzik a csillagkapu megnyitásához.

Ennek ellentmond, hogy a nutria széles körben alkalmazott élelmiszeripari alapanyag lett. A szintetikus nutrigént még nem találták fel és mint névrokona, a nitrogén, elemi állapotban a természetben inert gázon kívül más állapotban nincs jelen, azonban alkálifémekhez hasonló az a tulajdonsága, hogy ionjai is vannak.. Illetve valószínűleg az élő nutriában igen, és ott ki is fejtheti intersztelláris hatását. A nutrit és a nutrát ionok azonban magas táp- és ízértékű anyagok alkotóelemei. Tartani lehet azonban attól, hogy az emberben a nutrit esetleges nutriahús fogyasztása után (amely kínai éttermek és magyar hamburgeresek körzetében szignifikáns) nutrigén szabadul fel és a fogyasztó csillagokat fog látni. Megint mások rákkeltő és hallucinogén hatást tulajdonítanak a nutritionnak.

Amerikai fogyasztóvédelmi csoportok nyomására ezért kell ma már minden Amerikában forgalmazott élelmiszeren fel kell tüntetni a "Nutrition facts" táblázatot. Feltűnő, hogy nincs rajta sose feltüntetve a konkrét nutrition-tartalom. Egyes pletykák szerint bizonyos erdélyi ásványvizek különösen sokat tartalmaznak belőle.

Mégis se a nutrigénről, se a nutriáról nem esik sok szó. A nutrirkális tudást titokban tartották mindigis a tudói, szóval lehet, hogy nem sokkal azután, hogy ezt olvassátok, lesz egy újsághír, miszerint egy magas, jóképű, művelt, intelligens, megértő, gyöngéd, jólszituált fiatalember fejére Budapesten ráesett egy zongora. Ekkor lélegezzetek fel, mert nem én voltam az.

Kevéssé ismert tény, hogy természetesen Karl Marx is nutriarkista adeptus volt, a Kommunista kiáltvány első változata a nutriákról szólt, később szólt csak rá Engels hogy ki kéne valamit találni helyette mert így ki lesznek rúgva a nutriarkista páholyból. Így született a kommunizmus. A nutriarkista kiáltvány egy részletét én hoztam nyilvánosságra még 2008-ban, azóta valahogy kevesebben köszönnek nekem, nem tudom miért.

 http://raerunk.blog.hu/2008/05/01/nutriarkista_kialtvany 

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr14777021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2013.02.08. 14:24:21

Ez az anyag földhöz vág, mint Luther a tintatartót.

noirp 2013.02.08. 17:32:15

Amikor a szépapja a millenáris kiállításon (1896) megvette a bárói címet.

noirp 2013.02.08. 17:33:07

az öreg Azót. Az vót. Nitrogénre magyarosított.


süti beállítások módosítása