mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

cosa nostra citri - volume 01

2012.11.13. 08:19 - noirp

Címkék: plants

avagy a citrusfélék nemzetközi, mindent beszövő hálózata.

A mai nappal útjára engedjük noirpova szerzőtársunk nagy lélegzetű, epikus citrus-sagájának első sóhajtását.

VOLUME 01 - geneológia

A citrus retyerutyával úgy belekeveredtem a dzsindzsásba, hogy magam se hinném, ha nem látnám. Nem panaszkodom, hanem élő egyenesben hüledezem. Az alapfajnak hitt cuccok kétharmadáról most derítettem ki, hogy hibridek. Szóval csak a genealógia és az összetevők egyelőre:

Család: Rutafélék
Genus:
Citrus
Alapfajok:

  1. Citrus maxima (poméló): sosem mondtam volna meg róla, hogy NEM valami idióta keresztezés. A pofánk szakadt lefele
  2. Citrus reticulata (mandarin):
    1. ámde: azon belül, hogy mandarin, még van a citrus tangerina is, amiről nem tudják, hogy faj, alfaj, változat vagy keresztezés-e (!). (bezzeg az ugróvillások anatómiájával tanszéknyi biológust foglalkoztatnak, a fontos dolgok meg elmaradnak - a szerk.) A köznyelvi angolban a reticulata is, a tangerina is "tangerine", de a botanikusaik sipítanak, hogy túróst (- Would you mind my specifiing your estimate? - Anyád!), a reticulata az "mandarin orange".  Úristen! (fock yo). Az olcsó mikuláscsomagból kiguruló, édeskés, szemérmesen héj alá penészedett kis gyümölcsről, a menza borítékos sorsjegyéről,  íme kiderül, hogy ő egy ősanya, illetve egy botanikai rejtvény. (Ősbotanikai rejtvényanya? - oh).
    2. Aztán még  találjam ki, hogy a ssp. germanica ( = amelyik zajos, nagy a villanyszámlája és durva tudatmódosító) az most reticulata vagy tangerina-e :)
  3. Citrus medica (cédrátcitrom): ennek tényleg cédrusillata van, a büdzsideknél Szukkótkor az ünnepnek kelléke, nem tudom pontosan, mi, de utánanézek; valószínű, hogy valamilyen illatáldozathoz kell.
  4. Citrus aurantifolia (key lime) Ennek speciel nincs is magyar neve. Ződcitrom, oszt ennyi? (A neve szó szerint narancslevelű citrom, köszönjük szépen.)


És persze aztán jön a java: , mindegyik mindegyikkel kereszteződik, majd a keresztezettek is egymással. Mert van közülük, amelyik képes összehozni egy csíraképes magot, és van, amelyik nem. (De ezt már földi halandó nem képes megérteni, melyik igen és miért). A keresztezetteknek fejenként 457 alfaja és minimum két rendszertani neve van. Illóolajaikban minimum 200, különböző szerkezetű és szagú (de ugyanolyan összegképletű!) szerves vegyület. Színezék-összetételük szemenként más.

Ó, fitokémia, én így szeretlek!



Íme egy jellemző üzekedés a fajok (alfajok?) közt:

Citrus aurantium ssp amara = keserűnarancs = C. maxima x C. reticulata
Citrus aurantium ssp amara, var. ...???? = sevillai keserűnarancs = C. maxima x C. reticulata
Citrus aurantium ssp dulcis = Citrus sinensis = édes narancs = C. maxima x C. reticulata

Citrus paradisi = grapefruit = C. maxima x C. sinensis = C. maxima x (C. maxima x C. reticulata)
Citrus limon =citrom = C. medica x (C. maxima x C. reticulata)
Citrus latifolia = lime = (C. maxima x C. aurantifolia) x ??????????

(Megjegyzendő, hogy ha a harmadik egyenletet kiegyszerűsítjük (1 - maxima)-val, majd vesszük az x=0 ponthoz tartozó differenciálhányadosát, akkor Uriel arkangyalra kijön a pí)


Pedig én bizisten csak a zöldségesnél is levő citrus cuccokat szerettem volna megírni.

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr544904571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KürtiT (Tromb74) 2012.11.13. 11:25:15

ó, ez felér egy összeesküvés-elmélettel. Izgalmasnak igérkezik a folytatás :D

neccharisnyás útonálló (törölt) 2012.11.17. 15:29:09

Nade hol maradnak a filctollal vigyorgó arcocskával ellátott klementínek?

A pomelo fajtisztaságának bizonyításával repedés keletkezett a kis világomon, ugye tudod. Ez nem lehet igaz! Mint mikor a NASAsok ereszd-el-a-hajamat bulit csapnak 3 db Marson talált vízcsepp okán, aztán kiderül, hogy azokat ET izzadta ki, miközben a transzplanetáris kötélen járást gyakorolta.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.11.17. 19:02:45

a POMELO nem lehet igaz, vagy ez egy antianyag-univerzum

noirp 2012.11.19. 09:27:47

Nem egészen. A poméló azért olyan bazi nagy és nehéz, mert színtisztán Higgs-bozonokból áll. Az LHC-nál is a teakonyhában történt a nagy felfedezés, csak nem ÍGY kürtölték világgá.
A "fias" narancsnak meg --- most már mit titkoljam --- a fia, az igazából egy facehugger. Csak arra vár, hogy kibontsad a narancsot.
A mandarinról már többször megemlítettem, hogy tudatmódosítót gyártanak belőle (1969-es DIN szabvány).
A cédrátcitrom nyilvánvalóan a cionista összeesküvés eszköze, alighanem (illó)olajfegyver bevetésekor használatos.

noirp 2012.11.19. 13:40:26

hát jah, jah, szoktam :)

Rumba áztatva az anyagot, különösen nagyon kiüt -- lásd majd a megfelelő posztban "Krampampuli" címszó alatt ---, rendszertani besorolástól (reticulata? tangerina? etc) függetlenül.


süti beállítások módosítása