mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

equus ferus caballus sssssp nonius

2013.01.22. 13:09 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts whatelse

"Elöl harap, hátul rúg, középen meg kényelmetlen"

- egy vélemény a lóról - 

 A ló mint olyan egyesek szerint házi lóra (Equus caballus) és vadlóra (Equus ferus) osztható halmazelméletileg. És ha már halmazelmélet, itt szúrnánk be, bár koránt sem mellékesen, hogy a faj egyedei diszjunkt halmazt képeznek az általunk kedvelt dolgokkal. Továbbá, minthogy magunk nem vagyunk hívei a fajok tartalmatlan darabszám-szaporításának, örömmel tesszük magunkévá azon, jelenleg még kisebbségi taxonómiai nézetet, melynek értelmében a házi ló a vadló alfaja, s ennek okán fennen hirdetjük, hogy eme lény neveztessék mindenkor Equus ferus caballus-nak.

 Amúgy is elég sok van a lovak rovásán.

Számolatlan bűnük közül nem a legcsekélyebb, hogy a világirodalom messze legfárasztóbb termékének (műnek azért átallanánk nevezni), Peter Scheffer EQUUS c. drámájának (?) névadói. Magam részéről a Kopasz énekesnő viszonylag pozitív megítélésében nagy szerepet játszott, hogy 2 nappal előtte olvastam az Equus-t.  Nem, az sem segít, hogy maga az amúgy rém szimpatikus Harry Potter őfőméltósága is eljátszotta a főszerepet. Erre nincsen mentség. Pont.

Equus---Daniel-Radcliffe-002.jpg

Daniel Radcliffe mint Alan, a 17 éves lóvakító és drámairodalmi kérdőjel.

 Ott van aztán ugyebár a színek kérdése. Lókedvelők a jószágok színkódolását firtató felvetésekre meglehetős agresszivitással szoktak reagálni, s előszeretettel hivatkoznak arra, hogy minden szakmának, így a lóért rajongásnak is, megvan a maga szaknyelve, mit kell akkor ezen fennakadni? Sajnos ezek az emberek egyszerűen nem értik a problémát. Hogy amúgy létező színeket saját, csak a lovak esetében használt névvel látnak el, az még sima szakmai sznobizmus, ami akár támogatható hozzáállás is volna. De már az, hogy egy színt egy másik, szintén létező színnek nevezzünk, kizárólag a lovak vonatkozásában, az egyszerűen érthetetlen mindenkinek, aki két lábú fajtársai között tölti ideje nagyobb részét. Konkretice: ha a barna széket barna széknek nevezzük, az ugyanolyan árnyalatú kabátot barna kabátnak, miért nevezzük az ugyanolyan árnyalatú lovat sárgának? Vajon milyen hatást váltana ki, ha az asztalosok holnaptól a kék, támlás széket kék támlás széknek , a kék karosszéket kék karosszéknek, ugyanakkor a kék ÁMDE támlátlan széket zöld széknek neveznék? Na ugye.

 Rövid közbevetés. Mindennemű divathullámok tekintetében honi állapotaink már csak olyanok, hogy a nemzetközi trendeket kisebb-nagyobb időbeli csúszással és minőségbéli változással lekövető stratégiát gyakorolunk. Üdítő kivétel az a néhány terület, ahol a magyarság diktál. A közismerten világbirodalmi tényezőként számon tartott magyar pina mellett ilyen szegmensünk a természetvédelem is. Egyedülálló, de legalábbis ritka jellegzetességünk, hogy egyes, eredetük vagy genetikai állományuk miatt értékes háziállat-fajtára is kiterjesztjük a "fajvédelem" fogalmát. Kutya-, sertés-, tyúk-, nyúl, ponty-, pulyka-, juh- és szarvasmarha-fajták mellett természetesen a lovak sem hiányozhatnak. Több más mellett ilyen, védett eredetű lófajtánk a nóniusz is, jelen értekezésünk fő tárgya.

Hungarianhorse.jpg

Korabeli kép a nóniuszról. A mosoly oka feltehetően a felismerés, hogy bizonyos okokból ő a saját nagypapája.

 A lovak közmondásosan nemes és szép megjelenésének nyilvánvalóan nehéz terhe a nóniuszt nem sújtja. Robosztus alkat, a patásokkal szemben mindenkor pozitíve diszkriminatív magyar Wikipedia is "kissé durva, kos vagy félkos formájú"-nak nevezi a fejformát. Az kíméletlenül őszinte kritika ellenben kénytelen leszögezni: sorjás, hanyagul fröccsöntött műanyag sebváltógomb-alakú a fej. A fajta állítólagos őse egy szemérmetesen csak "francia kalandozások során szerzett"-nek mondott, Nonius nevű mén volt. Jó, elismerjük, elég rosszul hangzik, hogy legnemesebb védett lófajtánkat katonaszökevény labanc hordák lopták egy francia ménesből. A fajtatenyésztők szokásos eljárását követve aztán keresztül-kasul fedeztették a szerencsétlent a saját ivadékaival, azok oldal-, far- és lábvizeivel, majd az egészet megszórták egy csipet poroszos szelekcióval. Az eredmény egy csodálatos állat, amelyről a legjobb, amit elmondhatunk, hogy kellemesen sötét (sötétpej vagy fekete) színe van.

 Melegvérű lófajta, amely kifejezés amúgy csak újfent feltolja az agyunkban a vérzsírt, hiszen - a lóbuzikat leszámítva - mindenki tudja, hogy a világ valamennyi lova melegvérű, elvégre emlősök (Mammalia) volnának. Persze, akárcsak a színek esetén, itt is valami másról van szó. Értelmes ember módjára élénknek vagy nyugodt természetűnek nevezni az élénk vagy nyugodt természetű lovat, természetesen olyan, kispolgári értékrendet sugalmazó eljárás volna, amelyet a lóba belészerelmesedettek nem gyakorolhatnak. Így aztán a nyilvánvalóan teljesen félrevezető, semmiféle képzettársítással nem magyarázható "meleg" és "hideg" szavakkal nevesítik az adott természetet. Gratulálunk.

 

 És eleve már, milyen állat az, ami a torzított skála nevét kapja? Mintha collnak neveznék egy nyúlfajtát. Tiszta röhej.

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr515030803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

escargot 2013.01.22. 14:56:07

Az írás jó. A kopasz énekesnő is jó. (És nem csak azért, mert korábban magam is diákszínjátszottam azt a szerepét, amelyben később Mácsai Pált is volt alkalmam megtekinteni.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.23. 07:25:31

@escargot: Nos, én mint csekély értelmű medvebocs, csak az Equushoz képest láttam elfogadhatónak a Kopasz énekesnőt:)

noirp 2013.01.23. 10:11:39

"Konkretice: ha a barna széket barna széknek nevezzük, az ugyanolyan árnyalatú kabátot barna kabátnak, miért nevezzük az ugyanolyan árnyalatú lovat sárgának?"

Ha a hamuszürke hamut hamuszürkének nevezzük, akkor miért nevezzük az ugyanolyan árnyalatú macskát
KÉKnek, a kifakult változatát LILÁnak, sőt FAGYLILÁnak, netán platinának?

No erre varrjál gombot.
Különösen, h (sztem) a hamucicák a legszebbek az összes közt, leszámítva a rendes háztartási cirmost.

noirp 2013.01.23. 10:18:24

Hogy szép-e a sebváltógomb-fejivel, az nálam megest zsákutcába fut, mert énszerintem egy bajor sörösló is szép, pont azért, mert olyan megbízható, baltávalfaragott, nyugodt külseje van.
oda merek menni hozzá, netán megcirógatni az orrát vagy odatartani a tenyeremet, h vegyen a szagomból mintát...és nem fog méltatlankodva felhorkanni.
Randa lovat én még nem láttam. Most komolyan.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.01.24. 21:59:46

Hát igen. Valódi lóbuzi társaságában elég nagy para megtippelni egy ló színét. Keményen meg tudnak botránkozni, ha kimondod a valóságot.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.25. 07:48:43

@Luna Littlewood: én férfiként eleve is csak 6-8 színt ismerek. Tehát a mályva, ciklámen, pink, tüdő, lazac, mahagóni, ezek nem színek. A piros meg a lila, azok színek.

noirp 2013.01.28. 15:44:07

@vészmadár (pica pica): Á. Eszerint a piros, lila, türkizzöld vagy rózsaszín inget, nyakkendőt, zoknit viselő férfiak nem ízlésficamodottak, hanem színvakok?

noirp 2013.01.29. 15:32:39

hú, de finoman fogalmaztál...

Vagy meg én vagyok nagyon szemellenzős, amikor egy (igenis) mályvalila inget és ehhez (novemberben!) drapp öltönyt viselő férfi láttán hányingerem van.
Vagy röhögőgörcsöm, mikor a VOR-szürke párttitkáröltönyhöz, a parlamentbe menvén, a jóember fölveszi a piros inget és az arany-piros csíkos nyakkendőt, a kinézete meg mint egy jobbfajta prímásé...

noirp 2013.01.29. 15:34:03

Ja!
Hogy tovább hergeljelek:
www.szintan.hu/

a bazsarózsától a berlini kékig
hehe

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2013.01.29. 15:57:19

@noirp: a berlini kék, az egy konkrét árnyalat, nincs vele gond, de milyen szín már az, hogy vörhenyes meg berkenyebarna meg infrazöld.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2013.01.30. 09:44:00

És akkor nem beszéltünk pl a csempefúgahabarcs-szín nómenklatúráról, ahol például a szürkét vagy tán a világosbarnát egyezményesen "manhattan" névvel kell illetni.


süti beállítások módosítása