mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

platanus x acerifolia

2012.04.21. 18:44 - vészmadár (pica pica)

Címkék: plants

Acélból és üvegből álmodott, modern metropoliszok, vasbeton- és salakbeton-odúkkal gondosan körülpettyegettet aszfaltcsíkok szikár, szürke Mao-egyenruhás hőse a juharlevelű platán (Platanus x acerifolia). Székesfővárosunk utcáin épp úgy mindennapi látvány, akár a kisebb városok bevezető útjain (melyek jellemzően vagy a Dózsa György út névre hallgatnak, vagy - eléggé fantáziatlanul - annak a városnak a nevét viselik, amely felé a nevezett közterület elvileg halad, mintpéldául Kecskeméti út). Mivel a zárvatermők törzsének (Magnoliophita) viszonylag kevés tagja viseli el tartósan, ha fás képleteit vastagon körbeöntik vízzáró betonnal, ha napi rendszerességgel ordas nagy tehén méretű kutyák hugyozzák őket oldalba vagy ha napjában annyi kén-dioxidot kell gázcserenyílásaikon átengedni, amennyit egy Good Yearrel szövetkezett Bridgestone-Pirelli kartell egy év alatt sem bocsát ki, sorfai mivoltában alig-alig akad kihívója e meglehetősen vitatott rendszertani besorolású fajnak. Magunk - elsősorban a szexuális konnotációk miatt - a csodamogyoró-virágúak rendjébe tartozónak valljuk írásunk hősét. Kelet és Nyugat filozófiáját egyesíti eme faj laktató növényrendszertani rizseshúsban, lévén valószínűleg a nyugati platán (Platanus occidentalis) és a keleti platán (Platanus orientalis) hibridje, mely tényre a nevébe pöttyintett "x" jel is utal. Ősi és hírhedett családból származik hát, múltjában épp annyi a ködös elem, hogy megőrizhesse misztikumát, báját és nemesi származásának sokat mondó, etruszk mosoly mögé rejtett vélelmét.

Mielőtt továbbmennénk, egy gondolat erejéig szeretnénk elidőzni egy szerkesztőségünket régóta foglalkoztató probléma felvetésénél. Amennyiben a juharlevelű platán levele nyilvánvalóan a juharra emlékeztet (növénytanban járatlanabb olvasóink most gondoljanak a kanadai zászlóra. Megvan? Jó!), akkor a platánlevelű juhar (Acer platanoides), más néven korai juhar levele olyan mint a platáné, amelynek levele ellenben olyan, mint a juharé. Ennek tükrében javasoljuk a juharlevelű juhar (Acer acerifolia) és a platánlevelű platán (Platanus platanoides) elnevezések bevezetésének megfontolását. Ugyanezen a vonalon elindulva kidolgozásra vár az egérszagú egér és a krumpliízű krumpli koncepciója is. Csak tiszta vizet a pohárba, nemde?

Platanus_x_acerifolia_leaf_01_by_Line1.jpg

A platánnak látszó juharra emlékeztető levelű platán juharlevele.

Platánunk tehát az egyik legkedveltebb hazai díszfánk. Az allergiások életének gyakorlott megkeserítője, aki ugyanakkor számtalan gyermeket részesített már a "rücskös, golyószerű terméssel majdnem kidobom az öcsém szemét" életérzésben. Terepmintás, foszló bőre és a jellegzetes golyótermések könnyen azonosíthatóvá teszik a kevéssé gyakorlott növénybarátok számára is. (Ellenben a keresztül-kasul keresztezett és hibridizálódott kis- és nagylevelű hársok családfájának kibogozását legfeljebb motoros láncfűrésszel javalljuk.) Kertek, sétányok helyi érdekű Herkuleseként az urbanizált mókustársadalom egyik legstabilabb menedéke. Saját megfigyeléseink szerint a kőriseknek nem nagy barátja, eddig valamennyi próbálkozásunk a két faj egy utcában meghonosítására a kőrisek korai és csúfos halálával végződött. Nem állítjuk, hogy a kert végében árválkodó virágos kőris részeg IFA-sofőr általi, időnek előtte való mennybemenetele talán platánunk fondor cselszövése lett volna, minden esetre ártatlanságába vetett bizodalmunk immáron nem áll ingathatatlanul stabil lábakon. Bezony.

Hazánkban nem erdőalkotó. Csemetedílerünk tájékoztatása szerint az utóbbi években beszerzése majdnem lehetetlen, bizonytalan eredete és vitathatatlanul NEM őshonos jellege miatt ültetését a jelenlegi jogszabályok nem szorgalmazzák. Tudomásunk szerint kóbor, megmentett magoncokból álló jelentősebb állományt rejtenek közelebbről meg nem nevezett komlói szérűskertek és szőlők, míg éjszakánként gerillakertészeti akciók keretében települnek a környék dűlőire a megerősödött példányok. Állítólag.

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr94465185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2012.04.22. 12:46:58

ugyanakkor számtalan gyermeket részesített már a "rücskös, golyószerű terméssel majdnem kidobom az öcsém szemét" életérzésben.

dekurvajó, ez volt az első asszociációm: hogy mennyit játszottunk a termésével. Valamikor 20-25 évvel ezelőttről van egy emlékem egy platántermésről, aminek punktaréjt gyártottam :)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.04.22. 14:11:13

@noirp: azt akkor lehet, amikor elkezd felfesleni a kemény burok és elindulnak a kis fehér, pitypangszerű pamacsok. Van egy olyan fázis, amikor az erősen végighúzott ujjad nyomán feslik fel a golyó:)


süti beállítások módosítása