mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

chroicocephalus ridibundus

2012.03.04. 08:00 - Professor Pizka

Címkék: beasts

 Más néven Larus ridibundus, mégmásképpen dankasirály. Teljesen kommersz madár, mégis számtalan igazságot tár fel előttünk. Na de hagyjuk a bennünk élő popper-müller-wass fenetudja hajlamokat, térjünk a tárgyra.

Rendszertanilag megközelítve:

Ország:Állatok (Animalia)
Törzs:Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs:Gerincesek (Vertebrata)
Osztály:Madarak (Aves)
Rend:Lilealakúak (Charadriiformes)
Család:Sirályfélék (Laridae)
Nem:Chroicocephalus
Faj:C. ridibundus

A fenti nett kis táblázatot a wikipédiáról loptam, hála és köszönet. Namármost ezt az állatot még nem oly rég Larus ridibundusnak hívták. Most meg már nem. Miért? Nos, aki ma zoológusnak áll, meg kell, hogy béküljön azzal a ténnyel, hogy a legtöbb állatot már rég felfedezték. Újabb állatok felfedezése csak méregdrága mélytengeri vagy őserdei expedíciók árán lehetséges. Ennek az öröme sem felhőtlen. Gipsz Jakab kutató például az általa fellelt vörhenyes püncsörkét Gipszjakabia rubra névre keresztelné, esetleg Nagycsöcsűasszisztencia rubra névre, a tudományos közönség egy bizonyos részének lenyűgözése érdekében. Ehelyett lesz belőle Főszponzoria rubra vagy Tanszékvezetőia rubra. 

 Mit csinál tehát a szponzorhajhászatban járatlan állattanász? Átnevez, reklasszifikál. A Laridae családot (juteszembe, egy sört kap a szerzőtől, aki megmondja melyik LL Junior szám refrénje a Ládidé, láridé passzázs, öt számot bírtam meghallgatni, pedig igazán suker a csávó) felosztja hetvenfelé, külön az ilyen, olyan, amolyan és mégamolyan sirályokra, publikál, konferenciázik. 

Ezenközben a dankasirály kering, traktorok mögött, kukák, mocsarak és folyók felett, és ... (mondjuk ki: szarik - szerk.) mindenre, ebből lesz a guanó. Nem, a guanó nem egy perui süteményféle, amelyet 110% zsírtartalmú vajból kell csinálni, az egy másik blog.

Repülési képességei terén Budapesten a szürke varjúval verseng (ide nem számítva most a sólyomféléket) A varjak inkább a lassú és szűk manőverekben erősek, a sirályok a függőleges manőverekben és a rácsapásokban.  Ezt változtatható nyilazási szögű szárnyával éri el, amelyet eddig töbsször próbált lemásolni az emberiség. A dolognak nagyrészt nehéz, megbízhatatlan és tohonya gép lett az eredménye, mint pl a MiG-23 és az F-14. Utóbbit nem Táááámkéeetnek nevezték a szerelők és a pilóták, hanem Töööööörkínek, azaz pulykának. Nagy bók egy vadásznak...

Aki a repülési képességeket tanulmányozni akarja, az sétáljon egyet a ferencvárosi Duna-parton, ahol a Lóhúgybrau sört kortyolgató hajléktalanok gúvadó tekintetétől kísérve néhány szociálisan kevéssé érzékeny apuka a gyerekével apránként egy-egy fél kiló kenyeret hajigál ki a sirályoknak és a varjaknak. Egyébként is főleg rovart, szemetet, dögöt, ilyesmit eszik. Galamb, kecsesebb változatban.

Ha valakit elrabolnak Blofeld vagy dr. Genya markos verőlegényei, itt van pár tuti túlélőtipp. Ha egy folyóparton térünk magunkhoz és nem tudjuk hogy milyen évszak van, nézzük meg a dankasirályokat. Fogunk látni barnás tollazatúakat, ezek a fiatalok, a sirály ún. két korcsoportos sirályfaj (van három korcsoportos sirályfaj is, sőt négy korcsoportos is, pl a hazánkban egyre gyakrabban előforduló sárgalábú sirály, ami vagy kétszer akkora mint a danka).

Hanem ha a felnőttek (fehér madarak) feje fekete, akkor tavasz van. Ha fehér és van rajta két szürkés csík akkor ősz, ugyanis a fekete (hivatalosan Dynamic Wings Chocolate Mica Mineral Supermetal barna, csak Dynamic Wings felszereltséggel) a tavaszi nász-szín, mostanában vedlenek át. Dankasirályok láttán abban is biztosak lehetünk hogy Európa vagy Észak-Amerika mérsékelt övi részén vagyunk. Persze ilyet csak tapasztalt szpotter gondoljon mert máshol is élnek nagyon hasonló madarak, mint a Bonaparte-sirály, a kis sirály vagy a szerecsensirály. Bővebbet erről a "Hobbimadarász szuperkém, aki minden jó nőt megcsinált" című, hamarosan megjelenő, önéletrajzi ihletésű könyvemben. 

Addig is, képek:

Fiatal dankasirály, netről lopott képpel (A két első gép az adatbank.transindex.ro oldalról, az utolsó Rácz Tamás felvétele a totalcarról.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danka, felnőtt, ősszel:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr114286988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.04. 11:46:35

Most jól megnéztem magamnak, hogy ha taslálkozom vele felismerjem.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.04. 13:20:06

bazdmeg, ez atomzsírsirály (hehe) lett, megcsináltad a napom, tesó:)

"a guanó nem egy perui süteményféle, amelyet 110% zsírtartalmú vajból kell csinálni, az egy másik blog."

Hehe.

Amúgy csak én érzek minden alakjában e sirályfélének egy sunyin gurnyasztó attitűdöt?:)

paranoid T.R. marcipan 2012.03.04. 14:49:21

Rossz helyen kerested:

www.youtube.com/watch?v=iW4eTJkGOkw

sütit kérek, nem sört. köszönöm.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.03.04. 14:52:28

@paranoid T.R. marcipan: óbázzz, pedig a lagziban ahol hallottam, a szintetizátoros ember LL Juniornak tulajdonította. Én meg hallgattam 5 (öt!) LL Junior számot. Anyway, jár a díj.

escargot 2012.03.05. 10:42:43

Azért az egyszeri kandúr is csak akkor dinamikus, amikor nagyon muszáj neki. (Nem, nem Garfielden nőttem fel, a sajátokkal szerzett tapasztalat.)

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.05. 14:54:53

@escargot: ezt a szakirodalom veréb-effektusnak nevezi. (A veréb is tud repülni, mégis mennyit ül a fán!)


süti beállítások módosítása