mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

stellaria holostea

2012.02.24. 17:56 - vészmadár (pica pica)

Címkék: plants

 Bájosan meghitt kis hazánkban - avagy hidrogeológiailag píszí kifejezéssel élve, itten a lavór alján - vannak szerencsétlen sorsú palánták, kiket a tőlük független politikai történések negatívan diszkrimináltak az évek során. Avagy akad-e még jóérzésű ember, aki a szegfűt állásfoglalástól mentesen képes ajándékozni vagy kapni, pusztán mert szép? 
 
Bezony.
 
 Pedig a szegfűfélék (Carylophyllaceae) népes kis családjában igazán jámbor és szerény magaviseletű zöldségek is meghúzódnak, s talán nem hat túlzottan szélsőségesnek, ha a kollektív bűnösség elvének elutasítását mint alapelvet kiterjesztjük a növények országára is. Megjegyzem, a prokarióták esetében általában nem állok a keretek bővítésének pártján, de ez egy másik, sokkal szomorúbb történet. A család, magam ízlése szerint megkockáztatom, az egész szegfűvirágú (Caryophyllales) nemzetség egyik legkedvesebb tagja a már nevében is elbűvölő hangzású olocsány csillaghúr (Stellaria holostea).
 A Kárpát-medence (ld. a lavór) gyertyános-tölgyeseiben, keveretlen tölgyeseiben sünöket, ízlés szerint napfürdőző huszonéves leányokat lesve viszonylag gyakorta futhatunk össze hősünkkel. Mindig magányos, bókoló virágai jól reprezentálják a gondos nevelés életen áthúzódó hatásait, hiszen egy szerény úrihölgy az egyedül töltött évek ellenére sem keseredhet el annyira, hogy udvariasságát elveszítse.
 Az olocsány csillaghúr megjelenésére a visszafogott elegancia és a mértéktartó báj jellemző. Fényesre sikált, hószín szirmai osztottak, ezért az öt szirom tíznek tetszik. Ár alakú, keresztben átellenes levelei ép szélűek, s a növényke egészében tekintve is felettébb takaros. Kellemes látványa sokakat (ld. barbarosz) arra sarkall, kis csokrétát szedjenek belőle. Habár nem védett, leszakítva hamar elhervad, e tekintetben az ibolyával (Viola odorata) rokon. Mindkét növényt csak rendkívül csökkent értelmű entitások képesek leszaggatni (megkockáztatom, egy sarki csérnek is több esze van ennél). Általánosságban is a balkáni jogrendszerek súlyos hiányosságát jelzi, hogy mindeddig nem került be a Büntető Törvénykönyvbe háromtól öt évig terjedő szabadságvesztés terhe mellett az alábbi mondat tartalmi vagy formai idézésének tilalma bármely szövegkörnyezetben:
 
 
"Azért szeretem a vágott/szedett virágot, mert egy kis ÉLETET visz a lakásba."
 
 
 Halmozott büntetésként mindenképp javasolnám, az ezen mondtatot komolyan gondolók életük minden további névnapján döglött egereket kapjanak szépen becsomagolva ajándékul, esetleg dunsztos üvegben szörnyhalált halt, rothadó cserebogarakat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr532168522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noirp 2012.03.21. 13:05:20

A vágottvirág-fanok hajzatának/tökeinek megtépésére és döglött egérrel való kistafírozására örömmel jelentkezem. Mikor kezdjük?

Kiterjesztjük ezt a tápkockás brojlernövényt ajándékozókra is? (vö. névnapra brojlercsirkét 20*20*20-as ketrecben, hercig kis pipipipiros lámpával,csüdig szarban)

noirp 2012.03.21. 13:05:57

stafírozására=stafírozásukra. bocs.


süti beállítások módosítása