mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

pica pica

2010.07.15. 11:47 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

szarka (Pica pica) a varjúfélék (Corvidae) közé tartozó madár, ha rendszertanilag még nagyobb merítést kívánunk tenni, akkor a verébalakúak (Passeriformes) közé sorolhatjuk. A varnyúkoma és cserfes rokonsága még Konrad Lorenz szerint is a legintelligensebb madarak közé tartoznak, de míg ő holtáig a hollóra esküdött, én magam inkább a szarkára. A csóka közös kedvenc.
 A szarkának 12 alfaja ismert, a legviccesebb közülük kétségkívül a Pica pica pica nevű. Ez a súlyosan retardált pokémonra emlékeztető név sokakat abban a téves hitben ringat, hogy a szarka együgyű lélek. Valójában a veleszületett adottságok kiteljesítésének diadala e küllemében is megnyerő tolvaj.
 Ellentétben a legtöbb varjúfélével, a szarka általában magányos madár, a párok kitartanak egymás mellett, s ha csapatban is látjuk néha őket, e kicsiny közösségek valójában erős egyéniségek térben lokalizált halmazai csupán. Kivételt képeznek ez alól azok az esetek, amikor egy-egy bagoly, róka, ember vagy menyét bosszantására állnak össze a lelkes fiatalok, kifejezetten huligános temperamentumról téve tanúbizonyságot, s közösen űzik el az ellenséget.
 Általában is igaz: a szarka életének értelme a mások bosszantása! Mindehhez kiváló adottságokkal rendelkezik. Mindazok a felületes tudásúak, akik a sebesség és a reflexek transzparens állatának a kígyót tartják, jobb ha tudják, e lábatlan jószágok csak unatkozó és elnéző mosolygásra késztetnének bármely szarkát. A kígyók reflexei szánalmasan lassúak a mongúzéhoz képest. A mongúz éppoly gyors, mint a menyétfélék, amelyekből a szarka már fiókakorában is előszeretettel csinál majmot. A közmondásosan hosszú farok egészen elképesztő és egyedi repülési technikát tesz lehetővé számára. Habár nem a leggyorsabb repülő, de manőverezési készsége utánozhatatlan. Egyik spéci trükkje a hátrafelé felugrásból repülésbe váltás, amely trükk a nyusztok hergelésének alapja. A metódus tehát: csíp, ugrik, szitál, leszáll, csíp.
 Láthatjuk tehát, a szarkának kiváló a humora, ez minden esetben az intelligencia jele. Pszichológiai tanulmányok szerint a szarka az egyetlen madár, amely a tükörben felismeri saját magát, ez pedig fejlett éntudatra utal. Azok képesek ezt a tényt igazán a maga jelentőségében értékelni, akik valaha tapasztalták már, hogy a legintelligensebb papagáj is milyen jól elszórakoztatható egy egyszerű tükör segítségével, azt gondolván a szerencsétlen, hogy végre társa akadt.
 A szarka legendás tolvajságáról csak annyit, az ellopott holmikkal elsősorban fészkét díszíti. Itt is, mint általában, a szerencsétlen hím a nőstény érzelmi fogságában vergődve kénytelen kiszolgálni annak kényes ízlését, s görbe utakon megszerezni a nő áhította csecsebecséket. Ám a hím bátorságát és odaadását jól mutatja, habár a világ előtt a tolvaj jelzőt le nem moshatja emiatt magáról, asszonyáért e szégyent is vállalja. A szeretett nő igen gyakran más fészkekben is megfordul.
 Végezetül, hogy jól lássuk szarkánk jellemét, íme egy kis videó arról, hogyan jut egy szarka rókafarok-szőrhöz, ha arra van szüksége. A bárgyúbb lények persze elhullott szőrt keresnének, de nem ez a kis hős.
 
Megható, nemde?

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr192153138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása