mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

harpia harpyja

2012.03.28. 12:46 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

- Esetlen sas, egy betű, mi az?

- a.

  A görög mitológiából eredeztethető nevű hárpia (Harpia harpyja) vagy hárpiasas a világ legnagyobb termetű sasféléje. Különösen tréfássá eme tény akkor válik, ha figyelembe vesszük, hogy a közkedvelt "sas" szó egy nemlétező rendszertani kategória. Ősidők óta ismert tény, hogy bármely ragadozó(nak látszó) madár megpillantása esetén a laikus önkéntelenül a sas szóhoz fordul definíciós problémáinak megoldásául. Nos, jelen esetben TÉNYLEG sasunk a vágómadárfélék (Accipitridae) családjának Harpia nemébe tartozó egyetlen faj. 

hárpia3.jpg

Pimaszul pompás pasi példány

OFF:

 

Magyarországon a ragadozómadár-határozás a világ boldogtalanabb szeletével ellentétben kvázi gyerekjáték, nagyjából eképpen szemléltethető (A téma részletes és kimerítő, algoritmizált feldolgozása hamarosan várható a professzor szakavatott kezei közül - a szerk.).

 

1. Bagolynak látszik?

 a) igen: éjszaka van, menjél haza csajodhoz, mit kóricálsz a szabadban?

 b) nem: ld. 2. pont

2. Mekkor a madár teste?

 a) kicsi: mondd hogy karvaly

 b) közepesen nagy: egerészölyv. 98%-os biztonsággal az lesz.

 c) kurva nagy: mondd, hogy VALAMILYEN sas, de sajnos messze van.

 

ON:

 

 A hárpia tehát a legnagyobb a sasok között, szárnyfesztávolsága meghaladhatja a két métert, testhossza az egymilliárd mikrométert, súlya a kilencezermilliárd nanogrammot. A mindezen testi adottságok eléréséhez szükséges nyersanyagot elsősorban lajhárok - valamint az azok bundájában tenyésző zöldalgák - fogyasztásával fedezi, de napi menüjében épp úgy fellelhetők a nagyobb testű papagájok, a fél- és egészen majmok, kígyók és gyíkok, mint a filmes stábok segédvilágosító-asszisztenseinek pinanyaló méretű kutyái is. Jellemzően a zsákmányszerzés a hím dolga, a jóval nagyobb testű tojó - mint azt neve is mutatja - tojik a megélhetés fedezésének nehézségeire vagy az utódok táplálásának gondjaira. A madár fő ékessége és egyben büszkesége jellegzetes tollbóbitája, mely oly királyi megjelenést kölcsönöz neki. Tollának színezete karvalyszerű, de a kilenc kilós kivitel és az elterjedési területeik között elterülő néhány ezer mérföldnyi távolság miatt összetéveszthetőségük minimális. A hárpia könnyen megkülönböztethető továbbá a keleti süntől (Erinaceus roumanicus) is, mert míg az előbbi pupillája kerek, az utóbbié enyhén elliptikus.

- Hogyan ismered fel a repülő nyulat?

- Sast visz a hátán!

A maga nemében (Harpia) egyedülálló faj sajnos lassan fajának egyetlen példánya is lesz csak. Vörös könyves (de nem kommunista diplomás) jószágunkat elsősorban az esőerdők pusztítása veszélyezteti, meg a tény, hogy a világnak azon szerencsétlenebb részére sikerült erős gallyakból hevenyészve tákolt fészkét raknia, ahol az emberi mellett az állati jogok is szerényen érvényesülnek csak. Két-, olykor háromévente rak két tojást, jellemzően +/- 100% tűréssel dolgozva ezek közül csak egy éli meg a macerás kamaszkort. Mellesleg a bolíviai (equadori?) eredetű kalap és az amerikai francia építésű csatorna mellett ez az egykor főként brazil és argentin elterjedésű madár is Panama nemzeti jelképe.

harpiaharpyja_t.jpg

2037-re valószínűleg így módosul a hárpiák általános megjelenése.

A bejegyzés trackback címe:

https://plantsandbeasts.blog.hu/api/trackback/id/tr584345620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Professor Pizka · http://raerunk.blog.hu/ 2012.03.28. 13:47:56

Hé, a magyar ragadozómadár-határozót én akartam megírni :-) kiegészítés: nagyon nagy: rétihéja, kurva nagy: sas.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.28. 18:50:17

Az eszközölt javításokért köszönet szemfüles olvasónknak.

noirp 2012.03.29. 08:08:04

De jó! Pica! Lesznek még sashatározós posztok? Kábé 8 éves koromtól bolondulok a sasokért. Egy mappám tele van kiabáló rétisasokkal és egyéb ilyes témájú jpg-kkel.

A hárpia olyan csúnyán tud mutatni a felborzolt punktaréjával, h az már szép.

noirp 2012.03.29. 11:26:23

Kiegészítés a határozáshoz:
kurva nagy, messze van
és az egerészölyvek óvatosan elsuttyannak alóla a láthatár összes irányába: sas.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.29. 11:35:44

@Dr. debil. noirp: jó, és Magyarországon mekkora valószínűséggel botlasz sasba?:)

noirp 2012.03.29. 15:37:23

@vészmadár (pica pica): [vállvon] Állatkertje válogatja :) :)

Ezt a jelenetet az ölyvekkel, akik egy marha nagy, sötétbarna árnyék alól szétspriccoltak, konkrétan a Kecskemét-Orosháza úton, Félegyháza környékén láttam 2007 március elején; valószínű a Körös-Maros NP mellett buszoztam el.
Emlékezetes volt.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2012.03.29. 20:34:20

@Dr. debil. noirp: vagy az egész egy nagyságrenddel közelebb történt hozzád, és egy kabasólyom elől repültek szét a sarlósfecskék:)

noirp 2012.03.30. 17:01:36

@vészmadár (pica pica): tudtam (hogy nem hagyod szó nélkül/magad) :) :) :)


süti beállítások módosítása