mik vogymuk?

A közel- s a távoli földek lelkes és lelketlen teremtényeinek természete és jellemöknek rajza, a figyelő ember szemének által. 

plant or beast?

vélemény

giraffa camelopardalis

2013.12.19. 15:42 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

 zsiráf (Giraffa camelopardalis) undok kis jószág.

zsiráf.jpg

Eleve már a tény, hogy a fajnevet a legtöbb nyelvterületen "G" betűvel írják, és nálunk "zsé" hangnak ejtik, valamiféle gyanúsan ragacsos franciaságot sejtet, ami önmagában elegendő volna bármiféle, előítélet-mentes ellenérzés kialakulásához, lássuk be. Ezen kívül is, közismert, hogy a zsiráfok hírből sem hallottak a társadalmi szolidaritásról, a zsiráf-nyugdíjrendszer kész röhej, a szociális háló pedig kimerül abban, hogy az elesetteket nem nagyon tapossák meg a többiek, legfeljebb átlépnek rajtuk. Sejthető, hogy a zsiráfok körében még a szudániakénál is magasabb az analfabetizmus. Az átlag zsiráf a legegyszerűbb, szétválasztható változójú, vagy arra visszavezethető differenciálegyenlettel sem boldogulna, legtöbbjük hírből sem ismeri a tejcsokoládét, a fordított áfát vagy Belgiumot.

 Mentségükre legyen mondva, igen tetszetős külleműek, de hát csak ezért még nem jár nekik alanyi jogon a tisztelet. Jellemző például, hogy anatómiai adottságaik bár egyértelműen determinálják az űrhajós pályára, a NASA a mai napig egyetlen zsiráf jelentkezőről sem tud beszámolni. (Aki nem tudná, mire gondolunk: a zsiráfok agyát ellátó érrendszer, mielőtt elérné az agyat, kapillárisok szövevényes rendszerévé ágazik szét, ez az ún. csodaháló. A csodaháló feladata, hogy puffertérfogatával és rugalmasságával kiegyenlítse az agyi vérellátás azon egyenetlenségeit, amelyek abból az egyszerű tényből fakadnak, hogy a zsiráf feje hol 2 méterrel a szíve fölött van épp, hol 3 méterrel alatta.) De a tűzoltástól a magasban végzett hegesztésig számtalan olyan terület volna, ahol a zsiráfok könnyedén juthatnának versenyelőnyhöz a munkaerőpiacon, mégis: már-már bűnös léhaságban tengődve zabálják az akáciafélék (Acacia) nemzetségének sovány leveleit, méla közönnyel tekintve a világra és annak mind szorítóbb kihívásaira. soha, egyetlen zsiráf nem volt tagja a Vöröskeresztnek vagy más, hasonlóan karitatív szervezetnek. Julius Caesar óta zsiráfok ezreit mutogatják cirkuszokban, ketrecekben és jól-rosszul kialakított kifutókon, mégis, egyetlen zsiráfszervezet soha a szavát nem emelte fel a hozzá hasonlók sanyarú sorsa miatt, mi több, ezek a szervezetek a mai napig meg sem alakultak. Nevük, a görög eredetű tevepárduc is jól mutatja szenvtelenségüket: saját fajnév helyett valamiféle isten tréfás kedvében alkotott kentaurként definiáltatnak, s ez így nekik, úgy tűnik, megfelelő. Mintha az embert (Homo sapiens sapientis) csupaszmajomnak vagy ebihalmakinak neveznénk.

 Értő olvasóinknak csak egyet ajánlhatunk: tartsunk inkább szajga antilopot (Saiga tatarica).

szajga.jpg

A szintén pompás megjelenésű, de a zsiráfnál sokkal komolyabb, szociálisan is érzékenyebb szajga.

RENDKÍVÜLI KIADÁS - időjósok

2013.04.09. 11:41 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

 Viszonylag közismert tény, hogy a talajszemcsék közötti hézagokat folyadék (talajelektrolit) és talajlevegő tölti ki. Ennek a talajlevegőnek az összetétele merőben eltér a megszokott, légköri levegőétől. Jóval kevesebb benne az oxigén, ugyanakkor – a talajban lejátszódó anaerob bomlási folyamatok eredményeként – néhány százaléknyi arányban tartalmaz szénhidrogéneket (metánt, etilént, stb.), valamint a megszokottnál jelentősen több szén-dioxidot.

mellékzönge: ja, amúgy mi is tudjuk, hogy a mineralizációs folyamat inkább aerob, de anaerob bomlás is zajlik, és minket most az érdekel.

 Nyári időszakban az időváltozást rendszerint alacsony nyomású légnyomás-képződmények (ciklonok) okozzák. A néhány higanymilliméterrel csökkenő nyomás hatására a légköri levegő és a talajlevegő közötti anyagáramlási egyensúly eltolódik a talajból kiáramlás irányába, így a talaj feletti 1-2 méteres légtérben megnő a metán koncentrációja.

 A metán számunkra szagtalan, színtelen gáz, a szúnyogfélék, pl. a hazánkban igen elterjedt gyűrűs szúnyog (Theobaldia annulata) számára azonban kellemes, vonzó illatú anyag. (Ennek magyarázata valószínűleg az, hogy a szúnyogfélék szaporodásához ideális mocsári környezetnek ez a gáz egyfajta indikátora.) A megnövekedett metánkoncentráció hatására tehát a szúnyogok a talaj közelében gyűlnek össze tömegesen. A repülő rovarokkal táplálkozó madarak, mint például a füsti fecske hazánkban is honos változata (Hirundo rustica rustica) számára ez terített asztal, így a talaj közvetlen közelében röpködve láthatjuk ilyenkor őket vadászni.

 Egyszerűbben fogalmazva, összhangban a népi mondással: vihar előtt a fecskék alacsonyan repülnek. Persze ugyanez a jelenség – ismerve immáron a miértek és a hogyanok láncolatát - épp ezért jelentheti azt is, hogy mocsár van a horizonton, esetleg egy metánlelőhely. Vagy csak úgy, esőtől függetlenül, csökken a légnyomás. Vagy nő a talajnyomás. Vagy csak sok a bomló szerves anyag. Vagy idén sok a szúnyog, és egy része alulra szorul. Vagy bármit.

fecskék.jpg

Metánt eregető fecskék, szúnyogra lesve.

Nah, ezek után, tényleg csak szemezgetve a termésből, s erősen nem meggyőződve, hogy mindnek van hasonlóan értelmes magyarázata:

 

Meleg idő várható, ha:

a pacsirta magasan repül és énekel (ez így tulajdonképp jelentheti azt is, hogy magasan repül ÉS magasan – mondjuk koloratúrszoprán hangon – énekel)
a verebek vízben fürödnek (miért miben fürödjenek? szamártejben?)
a pókok már kora reggel dolgoznak (tele van velük az 5.20-as busz?)
a sárgarigó gyöngyöző hangon fütyül (előkeresem a madárdal-gyűjteményem)

Hideg idő várható, ha:

a kacsák maguktól az ólba mennek
a lúd emelgeti a lábát (abszolút WTF)

Hideg télre számíthatunk, ha:

a gólya korán elköltözik
a hangyák magas bolyokat építenek
a vadliba korán megérkezik
a róka hosszan ugat

Eső várható, ha:

a fecskék alacsonyan repülnek
csípnek a legyek (ez alapján bármikor eső várható)
a méhek a méhkas közelében tartózkodnak (nahát)
a békák alacsonyan ülnek
a varjak sokat kárognak (na ne már…)
a vakondok nagy túrásokat fúrnak

Vihar várható, ha:

bőg a szamár (és a macska miákol csendesen)
a békák a víz alá buknak
a pióca kimászik a vízből
a házi pók fejjel befelé ül a hálója sarkában (és öthúros Ibanez bőgőn játszik egy Paganini-parafrázist)

Külön tudomány a macskából jóslás, noirpova megfigyelései alant:

A nevezett jószág (Felis catus syn Jössz LE onnan! syn Mircíííí a k...! Linné)

a) füléhez kapkod a mancsával: a környéken esni fog.

Nálatok nem biztos, de mondjuk látni fogod a szomszéd falun átvonuló futózáport. Nem tutibiztos. Feltételezés (nem én voltam, hanem Roger Tabor és asszem Anghi Cs.): a nyomásesés valószínűleg az egyensúlyozószervét pisztergálja. Az meg azért a macskáknál elég érzékeny, különben nem mászkálnának a tetőgerincen /a fürdőkád szélén (be)lezuhanás nélkül. Tehát az egyensúlyozószerv izélgetve vagyon, de ebből a macska annyit fog fel, hogy valami van a fülével.


b) A mellső lábával eltakarja az orrát, úgy alszik: esni fog. Fél napon belül, ott a helyszínen.

A magyarázatáról halvány fogalmam sincs, viszont az enyéim  - kettő - tényleg csinálják, és 4-5-6 esetre emlékszem kilenc év alatt, hogy tévedtek. A tévedéseikből kettő egy olyan nyáron történt (2004) amikor kb. minden két mediterrán ciklon közé egy justforfun zivatarlánc esett. Túlcsordulás lehetett a műszereiken.

c) Annyit zabál, mint negyven arató, majd elvonul valami lehetetlen helyre és két napig nem látod: lehűlés.

Kb. öt esetből négyszer bejött a jóslat. Lehetséges magyarázat: utálja a hideget (végülis eredetileg szubtrópusi állat), ezért lehűlés előtt feltankol energiával és eltűnik valami védett helyen. Hogy honnan a ... tudják ezt egy nappal előre, arról eddig nem nyilatkozott egyik macskám sem. Pedig akkor beajánlanám őket a belügyminisztériumba.
Ha aztán  a macska tényleg nagyon beássa magát - mondjuk - az ócska jegyzetek közé, a szennyestartóba, a cipős szekrénybe, a mittudoménhova [de a macskaistállónak berendezett, és általában frekventált sarokba még véletlenül sem] és ott is csak gubbaszt, össze van tekeredve, passzív, és mikor megtalálod, akkor haggyámábékénhülyegyerek módon viselkedik :
akkor hideg is lesz, meg 2-3 napig csapadékos idő is.

Ennyi volna. Néha látom azt is, ahogy Ny vagy ÉNy felé (ahonnét általában a getva idő megtalál bennünket) órákkal az égszakadás előtt már kagylóznak kitartóan, de hát ezt már Matula bácsi kutyája is tudta. :D

Első blikkre (műszóval: prompt) úgy tűnik, messze a pókok a leghomályosabb foltjai az állati jóslástannak. Persze a dodonai jóstölgyeknél azért még így is megbízhatóbbak.

apropos, pókok: a PROFESSZOR szóla:


 Megfigyeléseim szerint a balatoni nyaraló birtoklása az ezzel járó kellemek és kifejezett társadalmi státusz mellett két további fejleményt is indukál, az ízeltlábúaktól rettegők számára. Az egyik a kora este és hajnalban tevékenykedő pókok, míg a másik a napközben őket felzabálni igyekvő sokféle darázs. Kiülvén tehát napozni a nyaraló teraszára, mondjuk 10 óra tájban délelőtt azért nem ajánlatos, mert az épp az eresz alján search&destroy (távoli rokona Johann Nepomuk Destroy, XIX. sz. osztrák színész és drámaíró) üzemmódban járőröző francia-, szász-, német-, kecske-, ló- és egyéb darazsak, már csak ránéznek arra a nagyobb fehérjehalmazra is, amely az eresz alatt lapítás helyett (melyet a pókok művelnek) a napon pörkölődik, az anyukája által ottfelejtett lebilincselő művet olvasgatva, a XIX. sz. kisnemeseiről Nógrád v.m. korabeli főispáni jelentései alapján. Ezért aztán napozni nem lehet, mert a darázs az olyan mint egy NAV-ellenőr, nem hagy békén, míg ideges nem leszel, és oda nem szúrhat.

Este aztán, midőn a siófoki Aldiban olcsó Aperol-utánzatot (Apice néven fut, tök jó) narancslevet és 700 forintos proseccot vett az ember, hogy naplemente berúgást hajtson végre (az egyre sötétebben vöröslő ég árnyalatával lépést tartva egyre több piát keverve a narancslébe) akkor előbújnak a "teljesen ártalmatlan" ám privát szúnyoghálót szövő pókok, amelyek teljesen ártalmatlan módon esnek az ember nyakába, ha a teraszra kilépve valamely statikailag kritikus szálat sodor el, sőt a nyugágyat is beszövik.

Kivéve, ha vihar van, mert olyankor a vízparton egyébként is megszokott, napszak szerint változó irányú szél olyan hevességű lez, hogy nem szőnek hálót a nyavajások. Ha már hamar hozzákezdenek, akkor tudják, hogy ma nyugis nap van és teljes beleéléssel adhatják át magukat a cseszegetésemnek. Hát így

 

 A különféle fajú és nemű jósállatok talán leghírhedettebbje Punxsutawney Phil, a nevezetes mormota (aki látta Bill Murray Idétlen időkig c. filmjét, nah abban is Phil szerepel.). Sajnos Philre - köszönhetően az amerikai jogrendszer, mondjuk úgy, jellegzetességeinek - hosszas pereskedés vár, miután az Ohio állambéli Butler megye ügyésze beperelte. Történt ugyanis, hogy 2013. február 2-án, Mormota napon (Groundhog Day), mikoron menetrend szerint cilinderes fickók (az ún. Belső Kör tagjai) ráncigálták elő a szerencsétlen jószágot, a nevezett Phil azt "közölte" a legbelsőbb leginkább körrel, hogy nem látja az árnyékát, ergo a tél már nem tart sokáig. Jómagam mindössze azzal kapcsolatban fejezném ki aggályaimat, hogy a vádlottat majd minden bizonnyal tanúként is meghallgató ügyész és ügyvéd tolmácsa eme interspecifikus csevejben felteszem csak egy, a mormota-kommunikációban jártas belső körös lehet. Így fennáll a veszélye, hogy elfogultságot jelentsenek be, valamely oldalról.

 

 Professzorként is meg kell még emlékeznünk azokról a nyálkás, ásatag, visszataszító állatokról, akik a csernobili katasztrófa után a lónadályból és a pinceászkából mutálódtak össze, és közönségesen tv-producernek nevezzük őket. Ezek kitalálták, hogy a meteorológus az gázos, mer' bonyolult, oszt Proli Pál (an: Átlag Antónia) nem tudja kimondani. (Sopron környékén még a diétás nővér is détás. - a szerkesztő) Ráadásul amikor olyat mond, hogy szórványosan, meg hogy csapadék, aztat nem érti. Ráadásul nem is nézi az időjárást, mert olyankor se csöcs nincs a tévében, se vicceset nem nyomnak, vágod. Vágom hát, így felvesszük Tőgyi Tímeát (Timeja), akinek kevesebb köze van az időjáráshoz, mint noirpova macskáinak, ellenben Z kosaras melltartót hord, és ki is pakolja. Az esőt meg reggel bemondják úgyis a borosbocskorba nem? Vagy délután miközben Kukit (Peniculus ridiculus) hallgatjuk a múzik efemen.

 

  Kedvencünk a Dudenbuch kolléga által szemléletesen megénekelt bolondpesti ember (Homo sapiens agyaláGyulus), aki szerint a meteROLÓGUS halszemű anyját, amiért jó időt mondott (Zuglóra), aztán a hosszú hétvégén mégis esik (a Velencein). (A jelenség más területeken is ismert, a szakirodalom magyar horizontnak nevezi, ismert példája még a határainkon belül világhírű magyar konyha is.)

 

SZABADSÁGOT MINDEN NYÚLNAK MORMOTÁNAK!

aquila heliaca aka ROLAND

2013.03.20. 09:12 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

Szerkesztőségünk egyöntetű (ön egy tetű?) véleménye szerint a pék rakja a rücskös faszát az összes létező, agyhalott erdőkerülőbe, vadászba és tyúkipari őstermelőbe. Halmozati átokként fosson mind sünt hetedíziglen.

link

FRISSÍTÉS: noirpova kartársnő úgy érezte, képekben tudná csak elmondani, amit érez. Ímhol:

ELŐSZÖR IS:

Kép 1_1.jpg

MÁSODSZOR:

Kép 2_1.jpg

Kettőt, hogy szoruljon, puhát, hogy ne élvezd!

HARMADSZOR:

Kép 3_1.jpg

Anyukádat a ravatalon, majd menj utána!

turul hungarica

2013.02.20. 08:00 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

Madarat dalolj nékem, múzsa,

Eget-földet szárnya alá kerítőt, vagymi...

Bevezető: az idétlen courier new betűtípus Vészmadár gondolatait takarja, az Arial a Professzoréit, a georgia meg noirpová kartársnő betűtípusa.

 A turul szó kétség kívül török eredetű, amely nyelvben a jelentése vadászsólyom. Ennek megfelelően tehát a különböző VÉLEMÉNYEK az alábbi fajokat teszik meg a turul ősmintájául:

altaj sólyom (Falco cherrug altaicus)

fakó keselyű (Gyps fulvus)

kerecsensólyom (Falco cherrug)

szakállas keselyű (Gypateus barbarus)

szirti sas (Aquila chrisaetus)

Falco cherrug ssp e.onis.jpeg

Noirpova kartársnő gyűjtése ez a fészekalja, a villamosenergia-üzletágban érdekelt Falco cherrug ssp. e.onis

 A jó öreg Anonymous, aki annyira pontos forrás, hogy rendszeresen valamelyik Béla királyunk jegyzőjeként hivatkozik rá a történelem, latinul ölyvnek, magyar átültetésben "héja-forma" madárnak nevezi ezt az entitást. Tehát figyeljünk, kérem: sólyom, héja, ölyv, sas, keselyű. Akkor most egy pillanatra álljunk meg, és próbáljuk, a visszafejtés módszerével élve, megkeresni a prototípust, azaz a felsorolt csoportok legnagyobb közös osztóját. Igen, mindegyik madár. Köszönjük, Emese.

 Minthogy az átlag ember ragadozómadár-tani ismereteinek szintje nagyjából az üregi bagoly (Speotyto cunicularia) kloákája alatt található, tulajdonképpen nem csodálkozhatunk azon, hogy a mai napig nem tisztázott, mitológiánk eme kiemelkedő jelentőségű totemmadara miféle családból is származik. Talán nem tévedünk nagyot, ha oda vélekedünk, hogy a jó öreg, kódexmásoló benedictus-rendiek sem bírták a rendszertan ismeretének magasabb fokát (s ennek csak részben lehetett oka a rendszertan mint olyan létezésének teljes hiánya). Egy olyan országban, ahol az angol Hawkeye-t az elmúlt négyezer évben következetesen Sólyomszem törzsfőnöknek fordították (hawk = ölyv),  ahol Holló címen fut a The Crow (crow = varjú), és ahol a köznyelvben a varjú neve máig kánya, miközben a kányát sasnak nevezi, aki látja; nos, ott nem kell csodálkoznunk sólyom, héja és keselyű nagyvonalú összeboronálásán.

 Sajnos a turulábrázolások sem segítenek minket számottevő mértékben. A történelmi Magyarország területén bronzba és kőbe szobort turulok vagy jóféle német birodalmi sast formálnak (tulajdonképp ezzel zseniálisan jelképezve utolsó 100 évünk történelmét), vagy többé-kevésbé egészséges kinézetű, enyhén kopaszodó keselyűre hajaznak. A népi ábrázolások ugyanakkor olyan mértékig stilizáltak (tulajdonsága ez már csak mindenféle népi motívumnak), hogy azoktól a turul akár nyaktekercs (Jynx torquilla) is lehetne. Magunk részéről persze, elsősorban a szó eredete, na meg azon vélekedésünk alapján, hogy a jó öreg Ügyek ősei sokkal valószínűbben foglalkoztak solymászattal, mint fakókeselyű-neveléssel, a kerecsen mellett tesszük le a voksot. Természetesen a sólyom kecsessége, nemessége és légi akrobatikai ügyessége nem nyom annyit a latba, ha nemzeti önképről van szó, mint a molylepkék szellemi színvonalán mozgó sasok mérete, és a - kétségkívül nagyon hasznos, köztisztasági feladatokat is ellátó - keselyűk dögök iránti sóvárgása.

ImageCache.jpg

Döbbent tekintetű sólyomkánya.

 Közbevetés: Mongolok és egyes kaukázusi posztszovjet népek ma is vadásznak igazi sassal, farkasra. Éppenséggel nem elképzelhetetlen, és aki egy testesebb szirti sast órákig képes a kinyújtott karján egyensúlyozni, annak én - csupán erőtani alapon - bármit elhiszek.

 

NOIRPOVA véleménye:

 

Sast a szomszéd kutyájára! Pláne a megállíthatatlanul vek-vek-vek-vek-vek-vekkegő, idegbajos urbánpulikra és a pincsi-tacskó-nyelesfelmosó-puli-ismeretlen eredetű földszintes keverékekre. Azonnal.

http://yeinjee.com/falconry-festival-xinjiang-china/
http://www.sunvalleymag.com/Sun-Valley-Magazine/Summer-2008/Falconry-Endangered-Art/
http://www.tumblr.com/tagged/eagle%20hunter


Tán a tumbászos a legjobb anyag. Ott is találhatunk nőegyént böszme nagy sassal a kezén. Nota bene, ha koLegina egy szombati bevásárlást négy-öt főre, elbír a karján, akkor ott egy sas már smafu :)

http://www.youtube.com/watch?v=Re644qgnCtw

ez meg látványos. Nagyon!

Megosztanám még azon szerény, de agresszív véleményemet is, miszerint a solymászat nem madárvédelem, hanem állatkínzás, és hogy a ragadozó madarainkat kéne élni hagyni ott és úgy, ahogy nekik jólesik...

 

 Máskülönben a turul annyira erős nemzeti jelképünk, hogy a finnugrász pusztaivándornép-elméletet makacsul tagadók IS képesek összeegyeztetni a turult a sumer eredettel. Nyilván ők is úgy gondolják, ahogy egykori osztálytársam: jó dolog lehetett az őskorban mezopotámnak lenni...

megjegyzés: nyelvészetileg a turul tárgyesete - ősi magyar nyelvérzékem okán - egyértelműen visszatorlódó jellegűnek tetszik, azaz javasolnám most már aztán tényleg a pacallal együtt beemelni a köznyelve a paclat és a turlut alakokat. (Sőt, összetételben lehet pacl- és turl- is).

példa: "Egen fájin turlpaclat öttem a minap. No persze a mi turlunk paclához semmi nem fogható."

 A sólyom mint olyan (ezt a mintolyant már rég bele akartam írni egy posztba) fejedelmi jelkép, a solymászat fejedelmi sport. Nem nehéz kitalálni miért. A sólyom gyors, kecses tartású madár, a levegő ura, és hasonlók. Erőt, határozottságot sugároz. Teljesen érthető, hogy viszonylag kevés sztyeppei nép választja totemállatául a sólyom által elejtett ürgét (Citellus citellus), annál inkább a sólyomfélét, amelyik elkapta. Noha Vészmadár kartársnak teljesen igaza van abban, hogy az ornitológiai ismeretek nem jellemzők a társadalom nagy részére, legyünk belátóak. Bevallom férfiasan, hogy pár száz méteres távolságból a barna színű (és ilyen messziről már mind barna) sólyomalkatú felőlem lehet barna kánya vagy barna rétihéja. De közelről is: a  jellegzetes evezőtoll vagy torokmintázat az annyiféle, hogy ismerje fel a radai rosseb, ha kicsi, akkor vércse, ha közepes akkor ölyv, ha nagy akkor sas és punktum. Kivéve ha van nálam madárhatározó. (Jó, ebben egyetértünk - na de keselyű? és a varjak megkányásodása, az meg mi? - Vészmadár)

 Aki követi az öreg Ferrarik eladásait mindenféle, az impotencia határára elérkezett milliárdosoknak, illetve a képviseletükben megjelenő managereknek, az tudhatja, hogy például egy 250 GTO az százszor annyiba kerül mint a tőle alig különböző GTB. Vagy fordítva. Lényeg, hogy mindkettő piros, kereklámpás régi kocsi, amelyet legtöbbünk anyukája simán régi Skodának nézne, ha nem lenne olyan hangos. Na, ugyanez van a sólymokkal. A vörös vércse (Falco tinnunculus) például virtigli sólyom, ám mégse gondolja senki olyan hűde nemes madárnak, egyszerűen azért, mert budapesti manzárdokban és panel-repedésekben is fészkel. Ha most valaki megnéz pár képet a kabasólyomról (Falco subbuteo) vagy a vándorsólyomról (Falco peregrinus) melyek sokkal nemesebb madaraknak számítanak (főleg a vándor) azt fogja találni, hogy képen nagyon frankón meg lehet őket különböztetni, mert ugye nyaksáv, szem körüli fekete sáv, meg ilyenek. Nade, ha csak rikolt egyet a fejünk felett, Immelmann-fordulóval üldözőbe vesz egy fecskét, akkor mit mondunk, melyiket láttuk?

gtb és skoda rapid.jpg

Skoda Rapid és Ferrari GTB. De nem mondjuk meg, melyik melyik.

 E tekintetben a nyáridőn legénykedő ölyvek amúgy a leginkább félrevezetőek, konkrétan eddigi barátnőink egynél számosabb tagja érdeklődött az ölyvek rikoltásait meghallva, hogy hol a macska? A vándorsólyomról csak annyit, hogy nemességét elsősorban ritkasága adja, egyfelől a két világháborúban a hadi célzatú postagalambokat veszélyeztető elemként irtották, másfelől meg a szanaszéjjel DDT-zett galambok a felelősek, amelyek maguk ugyan köszönik, jól elvannak így is, de a szinte kizárólag galambokon élő vándorsólymok produktivitása erősen megcsappant a méregbevitel miatt.

 Nem csoda hát, hogy eleink simán turulnak nevezték, megkímélve minket attól, hogy olyan kommersz totemmadarunk legyen, mint a vörös vércse, vagy az M3 mellett minden ötödik kerítésoszlopra kiülő egerészölyv (Buteo buteo) (M6 esetében ez az arány 1:4, míg az aranyosgadányi lehajtónál meg is fordul az arány, minden oszlopra két ölyv jut). Bár a sztyeppén a kerecsen sem ritka. Akárhogyis, a turulból totemállat lett, és ugye volt ott az az affér a főnök lányával. A turul aztán marketingfogás lett, valahogy úgy, ahogy az indián Thunderbird is kocsitípus. Ez teljesen természetes, elég megnézni egy Afrikai Nemzetek Kupáját (a mostaninak a múlt héten lett vége) és meglátjuk, hogy az összes csapat sas meg oroszlán.

 Nyilvánvalóan a zsiráf nehezebben volna érthető egy magyar eredetmondában, bár könnyebb volna azonosítani.

"Az Arany Atyácska rendelése szerint való ezerszáztizennegyedik, minden addigitól tikkasztóbb nyár utáni első magszentelő napján ménkű hosszú nyakú, akárha a Világfa hét grádicsa, s nem kevésbé foltos állat látogatá meg Emesét álmában. S szóla imígyen: Jóasszony, erre van a Perzsa-öböl?"

 

 Meg különben, milyen hülyén mutatna egy rakat szkinhed nemzeti érzelmű, jószellemű fiatal zsiráfos tetkóval, amint épp az Egészséges Fejbőr "Ó szép ablakzsiráf" kezdetű ópuszát kántálnák. Tiszta-tisza szerencse. Mondjuk, így nem állna fenn a veszélye, hogy egy kóbor izraelita solymász udvariasan "sólyom aléchem" köszönéssel üdvözli őket.

 A turulmadár sajnos, mint minden más heraldikai ragadozó madár, elpulykásodott, és vele viselői is. Minden igaz magyar embertől elvárható lenne, hogy a turult egész napos lovaglás során alkarból kitartva viselje. De ha legalább a széljobberiták ilyet tennének, akkor is fellendülne az izomlazítókrém-gyártás, vagy alternatíve lelécelnének a turulok. Ellenben örvendetesen csökkenne a bűnös önfertőzés a katolikus solymászok köreiben. De ahogy a turulból (birodalmi sasból, kétfejű sasból, stb.) hisztisen pöffeszkedő címermadár lesz, úgy puhulnak a turulos fiúk.

 Így ezek ma már nem lovagolna naphosszat, nyilaznak hátrafelé, hanem legjobb esetben barantáznak. Hogy mi a baranta? Gyökerei Würfli Fedor zürichi balettiskloájába nyúlnak vissza, illetve Vanek úr nővérének szabadmozgás-iskolájához. Semmiképpen sem turulos dolog. Ehelyett a turul másik lényeges tulajdonságát, a rikoltozást fejlesztették tökélyre, de így már nem olyan érdekesek.

A turul gondolatátvitellel képest magyarítani, így a turul tekintete fogadja a magyarabb népbe azt a rengeteg tésztaképű tótot, trampli németet, akik szokásosan magyarkodni szoktak. Ezt a turul egyesek szerint excrementumának a delikvens fejére ballisztikázásával éri el, csajoknál Emese óta nem nagyon próbálkozik. Mondjuk a csajok is felkészültebben várják azóta a turulokat, vö. Gárda Niki.

 Nade mi történjék, ha hazamenvén Emese nevű lányunkat egy kerecsensólyommal hetyegve találjuk a kisszobában, és jogos felháborodástól űzve a sólymot halottra barantázzuk? Előszöris, örvendjen a mi szívünk, hiszen leányunk ha egy döglött madártól tartásdíjat nem is remélhet, sokszor benne lesz a Blikkben, és jövendő nagy kerálok ősanyukája leend.

 De még mindig van egy halott madarunk. Forró vizet neki, pucoljuk meg. A mellyehúsát tegyük félre, abból lesz a rozéra sült turulmell, a csontos részekből főzzünk könnyű szárnyasalaplevet, ehhez az autentikus ízvilág érdekében keverjünk sztyeppei zöldfűszereket, mely főleg kakukkfű és majoránna. A majoránna a krompliveves fő fűszere is, imígyen bizonyítva, hogy Kádár apánk se állt oly messze Koppánytól, amint az elsőre gondolható volna.

 A belsőségeket, illetve az előfőzött egyéb húsokat csontoktól-inaktól-pucoljuk meg és tegyük egy nagyobb serpenyőbe. A sólyom vérét tegyük félre, arra még szükség lesz. A serpenyőben kevés zsiradékon hirtelen megpirítjuk a hozzávalókat. Mivel Broiler-turul nincsen, nem kell attól tartanunk, hogy a hús levet ereszt vagy laza lesz. Egy 3/4 bögrényi keveréket öntsünk hozzá, amely egyenlő arányban tartalmaz gerslit, kölest, és Kézműves Székely Vadrizst (ez utóbbi a teszkós B rizs ősmagor szokás alapján vászonzsákba csomagolt változata, amelyet ősmagor futóbolondoknak adnak el élelmes góbék). Még néhány percig pirítsuk, aztán öntsük fel az alaplével addig, míg az pont el nem lepi. Lassú tűzön főzzük, gyakran kavargatva. Mikor a keverék felitta a levet, öntsünk még hozzá, de egyszerre mindig csak kicsit. Adjunk hozzá sót és pusztafűszereket. A sóval vigyázzunk, mert nem tudjuk az étel végleges folyadéktartalmát.

Közben, amíg ez rotyog, a turlumellet dörzsöljük be fokhagymával, egy-egy percig magas hőmérsékleten kevés zsiradékon kérgezzük egy serpenyőben, majd ugyanezen serpenyőt lassú tűzve rakva, és a turulmell alá kevés rizlinget vagy hasonló fehérbort, továbbá kis kockányi vajat és zöldfűszereket téve, mintegy fél óra alatt pároljuk fedő alatt készre. A végén a lángot újra vegyük fel közepesre, és a szafthoz kevés mézet adva, karamellizáljuk rá a turulmellre.

 Közben, ha ügyesek vagyunk, a kása kezd krémesre puhulni. Ha ehhez most egy kevés vajat és/vagy jó minőségű parmezánt adnánk, akkor az olasz risotto falcone vagy (kukoricadarával) a román rizottul turul készülne el, de mi ettől (a csonkaország nyugati felén: ennél - a szerk.) fifikásabbak vagyunk. A zsiradékra szükség van, hiszen az adja majd a krémességet, de most van itt az ideje, hogy a vért felhasználjuk. A lángot vegyük kicsit erősebbre, kevergessük a kását, a másik kezünkben emeljük fel a pohárnyi vért és a "turul vére az égre kiált" felkiáltással csurgassuk bele a készülő kásába, és keverjük jól el, de a lángot ekkor már vegyük le. Ezzel elkészült a solymoskása nach Tiszaeszlárer art. Testvéreink a konstans szabadságharcban és a megideologizált piálásban, a skótok mindezt bélbe töltik és huggies néven fogyasztják. 

A friss solymoskása mellé tálaljuk a glaszírozott turulmell á la poelé-t  (mert hogy azt csináltunk, lám nem is volt oly nehéz) és adjunk mellé friss, kockára vágott lilahagymát.

 Bátrabbak ehetik simán nyársra húzva és megsütve, Ábelesen, nagypapám receptje alapján tulipánhagymával.

 Az izraeli konyha vadhajtása a Desszert Eagle, de ezt a turulmadárral kapcsolatban emlegetni méltatlan volna.

myocastor coypus

2013.02.08. 07:40 - Professor Pizka

Botrányos már maga az a körülmény, hogy a plants and beasts blog eddig hanyagolta a nutriát. A nutria érdekes, a nutria jó, a nutriával foglalkozni kell. A nutria tudományos és társadalmi érték.

Sekélyes a társadalmunk, mert amikor Dél-Amerikából importált kúl dolgokra kerül a társalgás fonalának vége, akkor előbb gondolnak az emberek a szambára, rumbára, szalszára, tangóra, a brazil dzsiu-dzsicura, a cachacára, a márványmintás argentin steakre, a mahagónira, a kokainra, a telenovelákra, a teljes női intmingyantára, az argentin és chilei vörösborra, a csokoládéra és a feketekávéra, mint a nutriára és a pézsmapocokra. Lássuk be, ez botrányos, mert hol van például valami huszonhetedik fajta ritmikus seggriszálás, egy parádés Neymar-cselsorozat vagy Concepción Encarnación csalárdsága Dolores Soledad-dal szemben attól, hogy a nutria és a pézsmapocok világmárka lett? Sehol.A nutriaismeret misztériumvallás. Mielőtt nutriarkális adeptussá és illuminátussá válnátok általam, essünk túl az unalmas tényeken. A nutria rágcsáló, Dél-Amerikában a természet sok mindent oldott meg rágcsálóból.  A hód helyét például két rágcsálóból tudta le, a nagyobbik nutriából és a kisebbik pézsmapocokból.Rendszertanilag:

Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Eutheria)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Rágcsálók (Rodentia)
Alrend: Sülalkatúak (Hystricomorpha)
Alrendág: Hystricognathi
Részalrend: Caviomorpha
Öregcsalád: Octodontoidea
Család: Nutriafélék (Myocastoridae)
Ameghino, 1902
Nem: Myocastor
Kerr, 1792
Faj: M. coypus

 

Mindkettőnek egész használható prémje van, így aztán hamarosan világszerte importálták őket. A farmokról elszökdöstek, illetve pár helyen jónak találták őket elengedni. Mivel azonban felszaporodtak mindenféle helyi állat rovására, ahol előfordulnak ott szabad rájuk vadászni. Három-négy évet élnek, és szaporodnak ahogy rendes rágcsálóhoz illik. A pézsmapocok, akárcsak az ürge, összefurkálja a gátat, ezért kártevőnek tekintik. A nutria meg csak hogy néz ki egyáltalán.A helyi indiánok "coypu" néven ismerték, innen a tudományos név második fele. Alant hentesbolti bontási vázrajza.

nutria bolti bontása.jpg

A kép és a jelmagyarázat Vészmadár műve, de a gasztronómiai finomságokkal nem tudtunk mit kezdeni, ezért megkértük a Kardamomos Kurva gasztrohipster blog bloggerináját, Szőkített Szilviát, és más ismert bloggereket, mutassák meg, hogy egy modern városi nő mi mindent kezdhet a nutriával:

 1. nyak: Eliezer bar Listach, a Rochschébb of Rada (radai misztikus csodarabbi, kabbalisztikus Gyógyító) szerint végszükség esetén a töltött nutrianyak pótolhatja a sóletben a töltött libanyakat. 

 2. lapocka: A lapocka a nutriában is olyan férfias dolog, mint a disznóban (Eliezer pukkadjon meg, nem hív vissza három napja), fokhagymás TEJBEN áztatjuk (piszok zsidaja) kicsinység, majd szárazra töröljük és serpenyőben hirtelen sütjük.

 3. stefánia: A stefániát Joan Goikoetchnezaga negyven napig szobahőmérsékleten hatvan kiló jegesmedvehájban konfitálja, majd hirtelen rásüt, négyszer átengedi folyékony nitrogénnel hűtött Pacojeten és végül pelyhesített hódsperma-panírban röviden frittírozza. (MBTBD)

 4. hamis felsál: a Fake Felshal piac fajsúlyos szereplője erős pozíciókat épített ki az urban meat kategóriában, noha ebben a szegmensben korábban a kihasználatlan kapacitások és jelentősen alulértékelt márkázott tartalom volt a jellemző. B2B eladásokkal azonban még megpróbálják fenntartani a piac egykor szebb napokat látott zászlóshajóját. (Médiapiac branding blog)

 5. mellső lábszár: Magyarországon az első nutria-lábszár levágás a 174-es mellékvonalon történt, ahol a Csőszállító Vállalat M23-963 pályaszámú, Bo'Bo' hajtásképletű Lundqvist-rendszerű mozdonya főjavítás utáni első motormenete alkalmával nutriát gázolt. Az eseményről sajnos fénykép nem készült. (Hamster)

 6. tarja: a Miniszterelnök Úr szereti a tarját! Te, kedves embertársam, akinek van segglyuka és szoktál kakálni, meg dögölj meg. (Kurtz ezredes)

 7. rostélyos: A rostélyos megsütése illetve levesbe főzése nem jelent feltétlenül politikai értékválasztást, azonban mindenképpen érdekes megemlíteni, amit tavaly októberben írtam erről: " A rostélyost vagy megsütik, vagy megfőzik, a kóstoló után többet fogunk tudni a kibontakozós esetleges új irányvonalról vagy annak hiányáról. A hőkezelés értékválasztáskénti beállítása a rostélyost valós helyéről, a kommunikációs stratégia eszköztárából a napi politika érdekviszonyainak döntési terébe helyezi, amely alapvetően kihathat a későbbi fejleményekre. (Török Gábor elemez)

 8. hátszín: Nyomj egy lájkot te is ha támogatod hogy ne a kétszín, hanem a hátszín nyerjen! (Kettős Mérce)

 9. farok: Olvasónk, Vanda (34) szerint legyen nagy. Rita (23) szerint pont hogy közepes kéne. Terézia (70) szerint mindegy, csak legyen.

 10. oldalas: A konzervatív ember szívmelengve érzi át a jobb oldalast! Bő nemzeti zsírban, mely zsírból nyolc évig nem jutott. Tudom, hiszen akkor én még gimnázista voltam. Mértéktartó, komoly piárista. Ebből is látszik, hogy milyen jó a Kormány politikája. (G. Fodor Gábor független és elfogulatlan politikai gondolkodó)

 11. szegy: Meggyesék követőkre találtak a Nagykunságban, Fideszes Ferenc Nagykunturhási polgármester a világ legmélyebb dögkútjára elnyert pénzből akarja gyakorolni a főszegyúri jogot. Azért nem az apád cégével kéne kiásatni, igaz, Feri? (Vastagbőr)

 12. felsál: A nagy zivatarban öltözzön ön is szexisen, mint Szilárda! (velvet)

 13. fehérpecsenye: Fehér pecsenyék, vörös vér. Ott. Az erdőben. Titeket. Nagyon. És akkor már nem lesz fölény. Mi leszünk. A Nemzet (na jó, Hírlap) és én. És ti akkor ott újra, végre, végleg, megkapjátok, ami jár. (Bayer Zsolt)

 14. hosszú felsál: Felsalus Longus lemészárolta Tündareuszt, aki megdugja Alteát. Altea közben aludtejet ken szén Karajné csöcsein. Közben az erdőben bujkál Máj és Vese, de bujálkodásba fullad ez is, végül levágják Szictrogorofórosz, a Kigyúrt Argentin farkát, aki elvérzik. (Hogyvolt, Felsalus 5x12)

 15. fartő: Nadyezdha (Gingergirls)

 16. hátsó lábszár: A ráérünk-blogposztra pályázatot írunk ki.

 

Ugye milyen jelentéktelennek tűnik a nutria? Pedig nem az. Nagyon nem.

A nutriát már az ókori inkák is ismerték és még több indián törzs. Tabu volt, nem maradtak fenn szobrai, de a varázslók már akkor is kézről kézre adták a nutria misztériumát, a nutriához kapcsolódó titkos, felsőbbrendű tudást.

Európába a spanyol konkvisztádorok, illetve a velük utazó papok hozták át a nutriarkista tudást. A rózsakeresztesek, a templomosok, a szabadkőművesek a jezsuiták és még számos más titkos társaság innen számítja a hanyatlását. Új mozgalom napja kélt ugyanis, ezek voltak a nutriarkisták. A nutria misztériuma átjárta az összes titkos összejövetelt, a kecske és a kakas nem volt már többé divatban. Elnézést: nem volt már hip.

krux de lux.png

Krux de lux, pimpelt kivitel.

Miért vált olyan fontossá a nutria? Pontosan nem tudjuk. Csak gyanítjuk, hogy nagyon rövid élettartama a főnixmadárhoz teszi hasonlatossá illetve öreg nutria értelemszerűen nincsen, egy hároméves fauvé az még bőven "Jahreswagen" kategória minálunk is. Sajnos a nutria transzcendens lényegét tanulmányozó kutatások titkosak, a rendelkezésre álló anyagok a táplálkozásával, életmódjával, prémjével foglalkoznak. Illetve még néhány azzal is, hogy miért sárga a nutria foga. Csak.

Csak gyanítjuk az is, hogy a nutria testében előforduló, a periódusos rendszerben nem szereplő elem, a nutrigén szerepet játszik a nutriát körüllengő titokzatosságban.

A nutrigén névrokonához, a nitrogénhez hasonlóan alighanem nemesgáz. Egyes vélekedések szerint az antianyag különleges változata, amely a nitrogénnel teljesen azonos, csak épp antikvarkok alkotják. A fizika törvényei szerint a nutrigénnek meg kellene semmisülnie, ám a nutriában olyan tulajdonságra tesz szert, amivel a mi világunkban is létezhet. Feltételezik azonban azt, hogy a megfelelő módon kezelt és megsemmisített nutriából felszabaduló tiszta nutrigén megsemmisülése olyan energiákat szabadít fel, amelyek a téridőgörbület létrehozásával a jelenlévőket távoli időkbe vagy távoli helyekre repítik el.

Egyes szerzők szerint a nutriákon keresztül a Bilderberg csoport kapcsolatot tart távoli civilizációkkal a nutriákon keresztül. A Nazca-fennsík vonalai a megsemmisítendő nutriák elhelyezését jelzik a csillagkapu megnyitásához.

Ennek ellentmond, hogy a nutria széles körben alkalmazott élelmiszeripari alapanyag lett. A szintetikus nutrigént még nem találták fel és mint névrokona, a nitrogén, elemi állapotban a természetben inert gázon kívül más állapotban nincs jelen, azonban alkálifémekhez hasonló az a tulajdonsága, hogy ionjai is vannak.. Illetve valószínűleg az élő nutriában igen, és ott ki is fejtheti intersztelláris hatását. A nutrit és a nutrát ionok azonban magas táp- és ízértékű anyagok alkotóelemei. Tartani lehet azonban attól, hogy az emberben a nutrit esetleges nutriahús fogyasztása után (amely kínai éttermek és magyar hamburgeresek körzetében szignifikáns) nutrigén szabadul fel és a fogyasztó csillagokat fog látni. Megint mások rákkeltő és hallucinogén hatást tulajdonítanak a nutritionnak.

Amerikai fogyasztóvédelmi csoportok nyomására ezért kell ma már minden Amerikában forgalmazott élelmiszeren fel kell tüntetni a "Nutrition facts" táblázatot. Feltűnő, hogy nincs rajta sose feltüntetve a konkrét nutrition-tartalom. Egyes pletykák szerint bizonyos erdélyi ásványvizek különösen sokat tartalmaznak belőle.

Mégis se a nutrigénről, se a nutriáról nem esik sok szó. A nutrirkális tudást titokban tartották mindigis a tudói, szóval lehet, hogy nem sokkal azután, hogy ezt olvassátok, lesz egy újsághír, miszerint egy magas, jóképű, művelt, intelligens, megértő, gyöngéd, jólszituált fiatalember fejére Budapesten ráesett egy zongora. Ekkor lélegezzetek fel, mert nem én voltam az.

Kevéssé ismert tény, hogy természetesen Karl Marx is nutriarkista adeptus volt, a Kommunista kiáltvány első változata a nutriákról szólt, később szólt csak rá Engels hogy ki kéne valamit találni helyette mert így ki lesznek rúgva a nutriarkista páholyból. Így született a kommunizmus. A nutriarkista kiáltvány egy részletét én hoztam nyilvánosságra még 2008-ban, azóta valahogy kevesebben köszönnek nekem, nem tudom miért.

 http://raerunk.blog.hu/2008/05/01/nutriarkista_kialtvany 

gallus gallus zuckerbergi

2013.01.30. 09:00 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

600px-Gallus_gallus_domesticus.jpg Mai rövid posztunk, amennyiben fikarcnyit is törődnénk azzal, hogy egy legalább megközelítően informatív címkézési rendszert vezessünk be, az idegesítő alfajok szekcióban kapna helyet, melyben amúgy is kiemelten kellene szólnunk a webkettes agysorvadás és a közösségi oldalak metszetében tenyésző példányokról. Minthogy azonban nem doktori disszertációt készülünk leadni, így maradhatunk elfogadhatatlanul elfogultak és szakszerűtlenek, és persze diszkriminatíve választhatunk ki egy-egy szegmenst, melyet vitriolos pennánk hegyére tűzünk, még ha az a penna jelen esetben a munkahely tulajdonát képező tasztatúra is.

Nahát.

 Belecsapva tehát a közismerten mindössze hat kötelező összetevőt tartalmazó lecsóba (zsiradék, hagyma, paprika paradicsom, só, fűszerpaprika), s persze szem előtt tartva poszt eleji ígéretünket a rövidségről, ejtsünk néhány szót a Facebook-kakas (Gallus gallus zuckerbergi) iránt minden teremtett lény által érzett gyomormélyi undorunkról. Korai olvasmányélményeink alapján elmondható, hogy ez az undor leginkább a nemes nyihahák jehukkal szembeni ellenérzésével rokon, némiképp kevésbé patás kivitelben.

 A Facebook-kakast (FK) könnyű azonosítani. Ő az, aki az IRL-kompatíbilis köszöntéseket a virtuális térben is hagyományosan alkalmazza. Minden tetves, szájba szexuált napon "jó reggelt, Világ" és hasonló épületes bejegyzések tömkelege borítja el a Zuckerberg-univerzumot, jelezve az FK-horda megérkeztét. És köszön. Mindenkinek, általánosan. Ez a fajta gondolom az ajtón kilépve hajnali háromkor beleüvölti az utca csendjébe, hogy "Szép napot!". Talán rá is rúgja az ajtót a lépcsőházban egyesekre, hogy "Szervusz, te sem tudsz aludni?". Ez a fajta ha elmegy Szombathelyre, mindenkinek odaköszön, mert úgy tudja, hogy vidéken így szokás. Ez a fajta: kiirthatatlan. Nem is kakas ez. Csótány. Taréjjal.

Pfej.

equus ferus caballus sssssp nonius

2013.01.22. 13:09 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts whatelse

"Elöl harap, hátul rúg, középen meg kényelmetlen"

- egy vélemény a lóról - 

 A ló mint olyan egyesek szerint házi lóra (Equus caballus) és vadlóra (Equus ferus) osztható halmazelméletileg. És ha már halmazelmélet, itt szúrnánk be, bár koránt sem mellékesen, hogy a faj egyedei diszjunkt halmazt képeznek az általunk kedvelt dolgokkal. Továbbá, minthogy magunk nem vagyunk hívei a fajok tartalmatlan darabszám-szaporításának, örömmel tesszük magunkévá azon, jelenleg még kisebbségi taxonómiai nézetet, melynek értelmében a házi ló a vadló alfaja, s ennek okán fennen hirdetjük, hogy eme lény neveztessék mindenkor Equus ferus caballus-nak.

 Amúgy is elég sok van a lovak rovásán.

Számolatlan bűnük közül nem a legcsekélyebb, hogy a világirodalom messze legfárasztóbb termékének (műnek azért átallanánk nevezni), Peter Scheffer EQUUS c. drámájának (?) névadói. Magam részéről a Kopasz énekesnő viszonylag pozitív megítélésében nagy szerepet játszott, hogy 2 nappal előtte olvastam az Equus-t.  Nem, az sem segít, hogy maga az amúgy rém szimpatikus Harry Potter őfőméltósága is eljátszotta a főszerepet. Erre nincsen mentség. Pont.

Equus---Daniel-Radcliffe-002.jpg

Daniel Radcliffe mint Alan, a 17 éves lóvakító és drámairodalmi kérdőjel.

 Ott van aztán ugyebár a színek kérdése. Lókedvelők a jószágok színkódolását firtató felvetésekre meglehetős agresszivitással szoktak reagálni, s előszeretettel hivatkoznak arra, hogy minden szakmának, így a lóért rajongásnak is, megvan a maga szaknyelve, mit kell akkor ezen fennakadni? Sajnos ezek az emberek egyszerűen nem értik a problémát. Hogy amúgy létező színeket saját, csak a lovak esetében használt névvel látnak el, az még sima szakmai sznobizmus, ami akár támogatható hozzáállás is volna. De már az, hogy egy színt egy másik, szintén létező színnek nevezzünk, kizárólag a lovak vonatkozásában, az egyszerűen érthetetlen mindenkinek, aki két lábú fajtársai között tölti ideje nagyobb részét. Konkretice: ha a barna széket barna széknek nevezzük, az ugyanolyan árnyalatú kabátot barna kabátnak, miért nevezzük az ugyanolyan árnyalatú lovat sárgának? Vajon milyen hatást váltana ki, ha az asztalosok holnaptól a kék, támlás széket kék támlás széknek , a kék karosszéket kék karosszéknek, ugyanakkor a kék ÁMDE támlátlan széket zöld széknek neveznék? Na ugye.

 Rövid közbevetés. Mindennemű divathullámok tekintetében honi állapotaink már csak olyanok, hogy a nemzetközi trendeket kisebb-nagyobb időbeli csúszással és minőségbéli változással lekövető stratégiát gyakorolunk. Üdítő kivétel az a néhány terület, ahol a magyarság diktál. A közismerten világbirodalmi tényezőként számon tartott magyar pina mellett ilyen szegmensünk a természetvédelem is. Egyedülálló, de legalábbis ritka jellegzetességünk, hogy egyes, eredetük vagy genetikai állományuk miatt értékes háziállat-fajtára is kiterjesztjük a "fajvédelem" fogalmát. Kutya-, sertés-, tyúk-, nyúl, ponty-, pulyka-, juh- és szarvasmarha-fajták mellett természetesen a lovak sem hiányozhatnak. Több más mellett ilyen, védett eredetű lófajtánk a nóniusz is, jelen értekezésünk fő tárgya.

Hungarianhorse.jpg

Korabeli kép a nóniuszról. A mosoly oka feltehetően a felismerés, hogy bizonyos okokból ő a saját nagypapája.

 A lovak közmondásosan nemes és szép megjelenésének nyilvánvalóan nehéz terhe a nóniuszt nem sújtja. Robosztus alkat, a patásokkal szemben mindenkor pozitíve diszkriminatív magyar Wikipedia is "kissé durva, kos vagy félkos formájú"-nak nevezi a fejformát. Az kíméletlenül őszinte kritika ellenben kénytelen leszögezni: sorjás, hanyagul fröccsöntött műanyag sebváltógomb-alakú a fej. A fajta állítólagos őse egy szemérmetesen csak "francia kalandozások során szerzett"-nek mondott, Nonius nevű mén volt. Jó, elismerjük, elég rosszul hangzik, hogy legnemesebb védett lófajtánkat katonaszökevény labanc hordák lopták egy francia ménesből. A fajtatenyésztők szokásos eljárását követve aztán keresztül-kasul fedeztették a szerencsétlent a saját ivadékaival, azok oldal-, far- és lábvizeivel, majd az egészet megszórták egy csipet poroszos szelekcióval. Az eredmény egy csodálatos állat, amelyről a legjobb, amit elmondhatunk, hogy kellemesen sötét (sötétpej vagy fekete) színe van.

 Melegvérű lófajta, amely kifejezés amúgy csak újfent feltolja az agyunkban a vérzsírt, hiszen - a lóbuzikat leszámítva - mindenki tudja, hogy a világ valamennyi lova melegvérű, elvégre emlősök (Mammalia) volnának. Persze, akárcsak a színek esetén, itt is valami másról van szó. Értelmes ember módjára élénknek vagy nyugodt természetűnek nevezni az élénk vagy nyugodt természetű lovat, természetesen olyan, kispolgári értékrendet sugalmazó eljárás volna, amelyet a lóba belészerelmesedettek nem gyakorolhatnak. Így aztán a nyilvánvalóan teljesen félrevezető, semmiféle képzettársítással nem magyarázható "meleg" és "hideg" szavakkal nevesítik az adott természetet. Gratulálunk.

 

 És eleve már, milyen állat az, ami a torzított skála nevét kapja? Mintha collnak neveznék egy nyúlfajtát. Tiszta röhej.

admissarius detraxi

2012.12.15. 09:13 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

 Kedves olvasóink! Mai értekezésünk tárgya egy rendkívül érdekes, mindannyiunk által ismert faj lesz, melynek a részletes és természettudományos igényű leírásával azonban sajnos a tudomány mindmáig adósunk. Pedig itt élnek közöttünk, bánattal és örömmel egyaránt viselős mindennapjaik összefonódnak a közönséges emberi lényekével (Homo sapiens sapientis), vagy akár a korábban ismertetett vándormandróéval (Homo sapiens vagabundi), és szinte bizonyos, hogy nagy számú olvasónk között is akad az alább ismertetett jellemű példány.

kényszerített.jpg

A kényszerített tenyészállat ritka, hím példánya. Láthatóan mogorva és morcos.

Jó, jó szép ez a sportos dzseki, de elmúltál már harminc, lassan meg kellene tanulnod elegánsabban öltözni. Egy szép szövetkabát mindenképpen kéne, és járj ingben, a póló tizenéveseknek való. Tud az a kislány vasalni?

 A kényszerített tenyészállat (Admissarius detraxi) szinte bárhol felbukkanhat. Jobbára csak nőstény példányai ismertek, de szerkesztőségünk lencsevégre kapott egy ritkán felbukkanó, hím egyedet is. A mellékelt, a jetifotókkal ellentétben jó minőségű, éles képen megfigyelhető a faj egyedeire egyként jellemző, mogorva arcszerkezet. (és az ún. macifül-kopaszodás, amely bármilyen idősb hominidából azonnal kiváltja a családalapító mantrát) A faj talán legérdekesebb tulajdonsága, hogy az egyedek életüket közönséges emberként kezdik, s csak valamikor a 14. és a 45. életév között jelennek meg rajtuk az első olyan jelek, amelyek alapján már nagy bizonyossággal kijelenthető, itt bizony az Admissarius detraxi egy példányával van dolgunk. Évszázadokig álltak értetlenül a jelenség előtt a tudósok, mígnem kiderült, hogy a mindmáig csak szerényen dokumentált VPSR (Verbally Precipitated Special Revulsion) áll a háttérben.

 Neurobiológiai és pszichopatológiai ismeretekkel nem rendelkező olvasóink számára, röviden: a közönséges emberi lény jellemzően legalább huszonéves példányát idősebb, főként nőstény egyedek (klasszikus irodalmi hivatkozásokban: förtelmes banya, szatyor, szipirtyó, sárkány, Jolika néni) elkezdik a "Mikor lesz már gyereked?" hangsorral vegzálni.  Az első stádiumban - a fajváltás első jeleként - a példányra korábban nem jellemző színek és viselkedésformák jelennek meg. Ilyen a felhám elpirulása, a szederjes-lilás ajkak, vagy a "Mér' nem azt a tetves, halszemű anyádat akarod szaporítani?" fonéma mormolásszerű ismételgetése. A folyamat elmélyülését jelzi a fentebb nevezett fonéma mind hosszabbra nyúlása, és a hangerő emelkedése. Végstádiumban akár 3 perces, folyamatos, hörgésekkel és szörcsögéssel sűrűn tagolt ordítássá is válhat, melyet jellegzetes karmozdulatok kísérnek, s mely szinte minden alkalommal tartalmazza a "szopornyicás tengerimalac" a "négyosztatú, rücskös péklapát" és a "szopjon le a didergős cápa" kifejezéseket.

A 'mikorszülszán' a legegyszerűbb eset, amelynél sokkal rosszabb az egészségügyi aggályok hangoztatása. Most fiatal még az a kislány, most még helyreáll a gát meg a mell a szülés után, aztán már bajok lesznek, jön a tüsszentésre bepisilés meg a veszélyeztetett terhesség! Szaladjon el gyesre most, szépen járjon addig főiskolára... etc.

És akkor még nem beszéltünk a szexuális célozgatásokra: addig csináld fel fiam, amíg szalad a szekér! Figyeld meg ott fog ám hagyni, ha nem szül! A lányból asszonyt kell csinálni, az a világ rendje, hehe.

 Meg kell említenünk, hogy a faj kárpát-medencei subspeciesére a helyi Homo sapiens-populáció részéről a szokottnál is nagyobb evolúciós nyomás nehezedik. Megfigyelték, hogy a horda választott vezetőiből álló hordatanács tagjai - az emberi fajnál amúgy szokatlan gőggel - kényszerítik verbálisan a faj fiatal, nőstény példányait a szaporodásra, valamint (teljesen érthetetlen gondolati ugrással) a táplálékállatok és -növények szakszerű termikus feldolgozására és a fészek (más szakirodalmi hivatkozásokban inkább alom) csinosítására.

 Hátborzongató, nem?

De. Főleg ha jön hozzá a kognitív disszonancia de luxe, gyengébbek kedvéért színes krétával:

Felnőtt ember vagy, itt lenne az ideje megállapodni, és meghozni önállóan az élet fontos döntéseit. Vedd már el azt a kislányt, és alapíts családot (nézz másik állás után, de ez csak opció). Itt az ideje, hogy önálló legyél, törjél ki végre a korosztályodból, nézd meg Záhonyi Árpiék fiánál már a másodikat várják. Legyél végre komoly önálló férfi, nem élhetsz örökké a szüleid nyakán. Egyetek még a sült húsból, csomagolok otthonra is!

 A legújabb vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a fajváltásra amúgy legkevésbé fogékony, genetikai determináltsággal nem rendelkező fiatal emberi lényeknél is kiváltható az átalakulás a "Szarul nézel ki, szülsz te eleget?" mondattal. Minthogy a kényszerített tenyészállat szélsőséges esetekben agresszívvá is válhat, újfent kérjük olvasóinkat a fokozott óvatosságra.

Majd megtanulod fiam, ha a kiscsajnál elkezd ketyegni az óra és egy szép napon a szemét rebegtetve közli, hogy karácsonyra pelenkát vegyél!
 Koton, papa, koton... színesek by Professor Pizka

avis explorator

2012.12.12. 08:45 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

BREAKING NEWS: a héten kémmadarak lepték el a világot!

 és még csak kedd van!!!

izraeli kémkeselyű Szudánban:

http://index.hu/kulfold/2012/12/11/izraeli_kemkeselyut_lottek_le_szudanban/

lengyel kémsas Montenegroban:

http://index.hu/kulfold/2012/12/11/kemnek_veltek_egy_sast_montenegroban_lelottek/

ez a Wekerle-telepi tengelic (Carduelis carduelis) pedig szerintünk orosz (szakértőink szerint német licencű japán gép kínai koppintása, szándékosan orosznak álcázva):

Olvasóinkat fokozott figyelemre intjük!

Mi szóltunk.

chamaeleon chamaeleo

2012.12.11. 09:12 - vészmadár (pica pica)

Címkék: beasts

Óda az kaméleonhoz

A kaméleon cuki. Cukin mozgatja egymástól függetlenül a szemeit. Kaméleont minden pislogóbabáért sikító gyerkőcnek! 
Cukin nincs elég ujj a lábain. Hogy az úristennek nem potyog le a fáról?! 
Cukin csavarodik csigába a farka..... és eleve, annyira, de annyira LAZA.
Valami élelmes biztos teletömte "leszarom" tablettával. 
A világ rohan, de a kaméleon - meg a lajhár - a fán állandó és időtálló.

- neccharisnyás útonálló -

Kaméleon természetesen nem létezik.

A közönségesen kaméleonnak nevezett dolog olyan, mint ha valamennyi, az égen röpködő tollas dolgot egyöntetűen mondjuk kacsának neveznénk, mely szó már önmagában is gyűjtőnév. Pláne, ha az illető és nevezett dolog mondjuk egerészölyv (Buteo buteo) vagy egy átlagos születésnapon gyakran repülésbe kezdő, harmadik emeleti Ficus Benjaminus (Bendzsi). De vissza a kaméleonokhoz.

A kaméleon-szerűségek családfája oly szemet gyönyörködtető, hogy kommentár és változtatás nélkül citálnám ide, természetesen a hírhedetten megbízhatatlan Csatos Rézkönyvből (Wikipedia), Rolfrbiknos... a gnóm könyvtártolvaj engedélyére magasból téve, nanáhogy:

A családba az alábbi alcsaládok, nemek és fajok tartoznak:

Brookesiinae

Brookesiinae alcsaládba 3 nem és 43 faj tartozik.

 • Rhampholeon (Günther, 1874) – 14 faj
  • Rhampholeon acuminatus
  • Rhampholeon beraduccii
  • Rhampholeon boulengeri
  • Rhampholeon chapmanorum
  • Rhampholeon gorongosae
  • Dél-afrikai törpekaméleon (Rhampholeon marshalli)
  • Rhampholeon moyeri
  • Rhampholeon nchisiensis
  • Rhampholeon platyceps
  • Kameruni törpekaméleon (Rhampholeon spectrum)
  • Rhampholeon spinosus
  • Rhampholeon temporalis
  • Rhampholeon uluguruensis
  • Rhampholeon viridis

Chamaeleoninae

Chamaeleoninae alcsaládba 6 nem és 128 faj tartozik.

 • Calumma (Gray, 1865) – 31 faj
  • Calumma amber
  • Calumma andringitraense
  • Calumma boettgeri
  • Calumma brevicorne
  • Calumma capuroni
  • Calumma crypticum
  • Calumma cucullatum
  • Calumma fallax
  • Calumma furciferum
  • Calumma gallus
  • Calumma gastrotaenium
  • Calumma glawi
  • Calumma globiferum
  • Calumma guibei
  • Calumma guillaumeti
  • Calumma hafahafa
  • Calumma hilleniusi
  • Calumma jejy
  • Calumma linotum
  • Calumma malthe
  • Calumma marojezense
  • Calumma nasutum
  • O'Shaughnessy-kaméleon (Calumma oshaughnessyi)
  • Egyszarvú kaméleon (Calumma parsonii)
  • Calumma peltierorum
  • Calumma peyrierasi
  • Calumma tigris
  • Calumma tsaratananense
  • Calumma tsycorne
  • Calumma vatosoa
  • Calumma vencesi
 • Kinyongia (TilburyTolley & Branch, 2006) – 9 faj
  • Kinyongia adolfifriderici
  • Kinyongia carpenteri
  • Kinyongia excubitor
  • Kinyongia fischeri
  • Kinyongia oxyrhina
  • Kinyongia tavetana
  • Kinyongia tenuis
  • Kinyongia uthmoelleri
  • Kinyongia xenorhina

Miután és eképpen tisztázódott a helyzet, foglalkozzunk értekezésünk tárgyával, a közönséges vagy európai kaméleonnal (Chamaeleon chamaeleo). Ha jól megfigyeljük elterjedési területeit (http://www.reptile-stamps.de/assets/images/chamaeleo_chamaeleon.jpg), láthatjuk, hogy európainak legfeljebb olyan értelemben nevezhető, mint az izraeli futball-válogatott.

chamaeleo_chamaeleon elterjedése.JPG

Az európai kaméleon elterjedése.

 

Hősünk legismertebb tulajdonsága, hogy színét változtatva alkalmazkodni képes bármilyen környezethez, lett légyen az zöld fű, zöld fa, zöld kő, vagy akár zöld ég. Igaz ugyan, hogy a XIX. század óta, Milne-Edwards zoológus vizsgálatai nyomán tudjuk, hogy valójában inkább a hangulatjelzés és a kommunikáció a színváltás oka, de mennyivel menőbbek már a pepita mintásra photoshoppolt, lila kaméleonok, mint a rögvalóság? Na ugye.

Valójában a kaméleonok bőrében, két rétegben (felszíni és mély), három különböző színű pigment van. (Tisztára ugyanaz a mechanizmus, mint a tévénél, csak itt nem tudsz csatornát váltani, és a műsor néha "elmegy".) A három szín váltakozó koncentrációja révén jönnek létre a különböző bőrárnyalatok. A kaméleon bőrének apró üregiben találhatók a színanyagok, ezekből az üregekből az állat képes a színanyagot kipréselni a bőr felszíne alá vezető csatornákon keresztül. Ezek a sejtek a kaméleon idegi és hormonális szabályozása szerint működnek, részben a hangulatnak megfelelően, részben a bőrben található fényérzékelő sejteket ért ingerek szerint. Alapvetően tehát két szabályozó rendszer működik: egyfelől a közönséges kaméleon sötét háttér előtt világosodik, világos háttér előtt sötétebbé válik, illetve ezt módosíthatja a külső hőmérséklet és a kaméleon hőmérsékletének különbsége. Másfelől, a hormonális rendszer vegyi üzenetei alapján egyfajta, a hangulatra jellemző "mintázat" alakul ki a bőr felszínén. Sisakos kaméleonoknál (Chamaeleo calyptratus) megfigyelték például, hogy a megtermékenyült nőstény egészen sötét, fekete vagy vörös (ez a legtöbb állatnál egyenértékű) színt vesz fel, ezzel is jelezve a hím számára, hogy persona non grata.

kaméleon beleolvad.jpg

Kaméleon, mely a) alkonyati fényben fázva párzásra vár vagy b) délidőben jóllakottan Mozartot hallgat

 

 Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a finoman hangolt színváltó technikának köszönhetően a hozzáértő épp olyan pontosan meg tudja mondani egy kaméleon hangulatát, mint amennyire a szájat elhagyó szavak alapján bármely, véletlenszerűen kiválasztott, 0-99 éves nő gondolatvilága megérthető. Némiképp visszautalva a posztot nyitó családfára, azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy egynémely faj a felsorolásból csak elutasítóan vörhenyes nőstény példánya volt valamelyik másik fajnak, s csak a laikus számára elképzelhetetlenül erős biológus-érdekképviselet lobbizta be őket a fajlistába. Elvégre mainapság, amikor már minden 13 éves japán kiscsaj Louis Vuitton-táskával rohangál, nincs hipszterebb dolog, mint egy saját nevünket viselő kuszmánybegónia-alfaj, vagy tulajdonképp bármi.

 Meg kell említenünk a közönséges kaméleon közönségesen elképesztő szemeit, melyek csak Kiszel Tündéhez foghatóan képesek egy időben két, teljesen máshol elhelyezett pénzes bukszára fókuszálni. A kiszemelt zsákmány megpillantása esetén a kaméleon a két, kúpszerű lövegtorony végére pöttyentett szem kereszttüzébe állítja a leendő áldozatot. A tér mélységeinek meghatározására - térlátás hiányában - igen egyedi módszert fejlesztettek ki gyíkjaink: testüket jobbra-balra, majd föl-le himbálva, több szögből is "bemérik" a célt. Ez némiképp arra a falfestési technikára emlékeztet, amikor a fixen rögzített ecset előtt mozgatjuk a görgőkre szerelt házfalat. A ragadós nyelv ekkor még feltekercselve pihen a szájban, a klasszikus svájci óramechanizmusok mintájára. Amennyiben a jobb sorsra érdemes zsákmányállat az eltelt fél óra alatt, míg hősünk végre becélozta, nem pusztult bele az unalomba, és a himbálódzás okán sem repült el izgalmasabb vidékekre, úgy túlélési esélyei most már tényleg rohamosan csökkennek. A tadzsik hőkeresőrakéta-alkalmazásban is jónak számító 10%-os találati arány mellett szinte meglepő, hogy európai (hehe - a szerk.) kaméleonunkat elsősorban nem az éhenhalás, hanem a hideg telek veszélyeztetik.

Ebben végre egyetértünk vele.